Norman Foster wilde een Tulp in Londen planten

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f

  De Stad Londen keurde begin april de zeer controversiële toren The Tulip van Foster + Partners goed. Maar Sadiq Khan, de burgemeester van de stad, heeft het project afgewezen.

  Zelden heeft een project voorgesteld door een ster van de moderne architectuur geleid tot zoveel spot op het web. En het overkwam Norman Foster die in 1999 de Pritzkerprijs won.

  Zijn kantoor Foster + Partners stelde The Tulip voor, een indrukwekkende observatietoren van 308 meter hoog die een van de belangrijkste toeristische attracties van Londen moest worden. Zijn slanke vorm eindigt in een soort lamp die doet denken aan een tulp die op het punt staat te bloeien. De glazen structuur zou observatiegalerijen huisvesten die bezoekers een fascinerende ervaring moesten bieden met hangbruggen, interne glazen wanden en “wandelingen” op de gevel van het gebouw. De ervaring zou worden aangevuld met een skybar en restaurants met een 360°-zicht op de stad.

  Tweede wolkenkrabber in Europa

  The Tulip zou naast The Gherkin (augurk in het Engels) komen, een andere emblematische wolkenkrabber die ook door Foster + Partners werd ontworpen. De bouw, gefinancierd door de Safra Group, zou moeten begonnen zijn in 2020 en vijf jaar later klaar zijn.

  Nadat het werd goedgekeurd door de Stad Londen, werd het project uiteindelijk afgewezen door burgemeester Sadiq Khan, omdat het controversiële ontwerp van de toren de historische skyline van de hoofdstad zou bedreigen. In werkelijkheid werd het project vooral afgeschoten op social media. Duizenden Londenaren hebben The Tulip belachelijk gemaakt en herkenden in zijn fallische vorm een vibrator. Het project van Norman Foster zou het op één na hoogste gebouw in West-Europa zijn geweest, na The Shard, dat in 2012 werd ingewijd. (Bron: http://www.divercitymag.be)

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel