Chateau de Bousval

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f

  Opgaand/verscholen in het mooie landschap van Waals-Brabant verrijst daar ineens een prachtig gebouw.

  En niet zo maar één. Architectenbureau AWAA heeft met een treffend ontwerp uitgepakt voor de nieuwe wijnmakerij Chateau de Bousval. Deze eco-verantwoordelijke architectonische ‘productie’ herbergt straks een wijnmakerij met een productie van 30.000 flessen wijn. Bijzonder is de houten constructie, die overal in het zicht is gebleven. Een state-of-the-art mix van CLT, Kerto LVL en een vleugje beton.

  Origineel was het gebouw ontworpen als volledig betonnen constructie. Financieel lagen hier echter onhaalbare uitdagingen, waardoor het ontwerp aangepast zou moeten worden. Houtoloog Axel Ketele van Timber Framing, reeds lange tijd bevriend met de opdrachtgever, overtuigde opdrachtgever, architect en stabiliteitsingenieur dat bouwen met een houten variant perspectief zou bieden om de 25.000 liter straks te bottelen binnen het gestelde budget.

  Ketele rekende, bouwde en overwon met het materiaal waar hij zo van hou(d)t.

  De dakconstructie en tussenvloeren zijn gemaakt van Kerto-Ripa elementen. Volledige onder CE-markering geprefabriceerd op de volautomatische verlijmingsstraat van Dupac uit het Limburgse Bocholt. De dakoverspanning van 10m is uitgevoerd met de houten Box elementen met een totale hoogte van 530mm. De afwerking hierop is een groendak van ca. 20 cm. 

  Voor de wanden zijn massieve CLT wanden met een dikte van 200mm ingezet. De raamkozijnen zijn gemaakt van Accoya en voor de gevel is gekozen voor geautoclaveerd douglas, groen/ zwart afgewerkt en met variable breedtes. De grote toegangsdeuren naar de productie hal zijn gemaakt van Kerto LVL.

  Brandeis

  De brandwerendheidseis van de verdieping was 90 minuten, deze wordt behaald met de combinatie van de 61 mm dikke houten onderplaat van de box constructie. De ribben hebben een afmeting van 45x360 mm hoh 600 mm, de bovenplaat is een Kerto-Q plaat van 31 mm.

  Het dakelement is een Kerto ripa T-element met een bovenplaat van 25mm en ribben van 45x300 mm hoh 600 mm. Verder is de gangzone van het dak met een overspanning van 2900 mm met een enkele plaat overspannen van 61 mm zonder ribben.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel