Glazen ‘lampiongevel’ met iconisch karakter

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f
 • architecture-04-f
 • architecture-05-f

  De voormalige uit 1932 saterende locomotiefloods in de spoorzone van Tilburg heeft begin 2019 een nieuwe bestemming gekregen, een publieksfunctie.

  De hoofdvestiging van de Bibliotheek Midden-Brabant, het vergader- en evenementencentrum Seats2Meet en het Kunstloc Stadscafé zijn in deze ‘hybride’ LocHal ondergebracht. Het multifunctionele gebouw bestaat voor wat betreft de puien grotendeels uit ‘bruut’ draadglas en nieuw geplaatst monumentenglas. De Glazen Zaal van Octatube uit de Beurs van Berlage heeft er na jaren van opslag een nieuwe bestemming gekregen. En het DigiLab is van warm gebogen glas.

  Na een Europese aanbesteding in het najaar van 2014 kreeg het team Civic architects, in samenwerking met Braaksma & Roos architectenbureau en Inside Outside de opdracht van de gemeente. Arup vulde het team  aan voor wat betreft de ingenieursdiensten. Architectenbureau Braaksma & Roos is met name betrokken geweest bij het transformatieproces van industriële werkplaats naar een gebouw met een publieksfunctie. De oude gevels van de LocHal zijn niet vernieuwd, alleen gerestaureerd. De bestaande stalen kozijnprofielen zijn schoongemaakt en voorzien van nieuw bruut draadglas. Zo is de diffuse lichtfiltering behouden. Isoleren van de schil was te ingrijpend.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel