Arctisch busstation ‘A Station of Being’

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f
 • architecture-04-f
 • architecture-05-f

  A Station of Being, ontworpen door Rombout Frieling lab en RISE, is een experimenteel busstation. Het verandert het ongemakkelijke wachten op de bus in een transitionele ervaring: een moment om ‘gewoon te zijn’ en ‘je toestand van zijn te veranderen’ voordat je op weg gaat naar een nieuwe plek en nieuwe activiteiten. Een eerste prototype is op 2 oktober 2019 in gebruik genomen tijdens het EU Arctic Forum in Umeå, Zweden.

  Umeå gaat volledig overstappen op elektrische bussen. Maar wachten op een bus in Umeå kan heel goed betekenen dat je op een ijzig platform in een sneeuwstorm staat, wat het nemen van de bus niet erg aantrekkelijk maakt. Allereerst vonden de ontwerpers dat het station voortdurend moet uitkijken naar arriverende bussen. Dit resulteerde in een slim dak, waarin verlichting en geluiden zijn geïntegreerd. Deze informeren reizigers op een subtiele manier wanneer er een bus aankomt. Ten tweede wilden de ontwerpers een comfortabele ruimte bieden om te ‘zijn’. Pods die eruit zien als houten jassen die aan een gigantisch houten dak hangen nodigen reizigers uit om er comfortabel in te leunen.

  A Station of Being staat middenin de Umeå University Campus en is voor het grootste deel gemaakt van lokaal hout en de benodigde elektriciteit wordt geleverd door de waterkrachtgenerator van Umeå.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel