Het Groninger Forum

  • architecture-01-f
  • architecture-02-f
  • architecture-03-f

    In het hartje van de stad Groningen (achter de Grote Markt) is het Groninger Forum open voor het kunst- en cultuurminnend publiek. De bonte verzameling aan functies van de nieuwbouw zijn door NL Architects vervat in een 45 m hoge, trapeziumvorm met gevels in verschillende schuinstanden.

    In het midden van het volume maakt een verticale incisie ruimte voor een atrium over nagenoeg de gehele gebouwhoogte. De verticale insnijding loopt aan weerszijden op verschillende niveaus in het gebouw door in horizontale openingen van uiteenlopende diepten, breedte en hoogten. Hierdoor ontstaat een landschap van publiek toegankelijke verdiepingvloeren waarop het pluriforme programma van het cultuurcentrum tot zijn recht komt.

    In het gebouw is plaats voor onder meer exposities en manifestaties, debatten, talkshows en films. De horecagelegenheden zijn een café op de begane grond, een filmcafé bij de filmzalen en een restaurant met skylounge op de bovenste verdieping. Ook de openbare bibliotheek, de VVV-shop en het Nederlands Stripmuseum zijn in het Forum opgenomen. Dankzij de horizontale en verticale incisies onderhouden de verschillende gebouwfuncties een open relatie met elkaar en met de Groningse binnenstad. Op het dak, op 45 m hoogte, worden de bezoekers getrakteerd op een weids uitzicht over de stad. Een parkeergarage voor 380 auto’s en 1.250 fietsen is beschikbaar in de kelder van het gebouw.

    ABT en BAM Advies & Engineering hebben het architectonisch ontwerp vertaald in twee stabiliteitskernen van gestort beton met daartussen stalen vakwerkconstructies.

    Om de hoofddraagconstructie als geheel meer aardbevingsbestendig te maken, zijn de nieuwe kernen toegepast in een hogere betonkwaliteit en met meer wapening. Ook enkele raam- of deuropeningen in de kernen zijn verwijderd of verkleind.

    Van de staalconstructies zijn de kolommen en liggers uitgevoerd in een zwaarder profiel en sterkere verbindingen ingezet, onder meer om de bewegingen van het gebouw in de gevel op te vangen. In de gevel zijn de voegen tussen de natuurstenen panelen verruimd en de verankering van deze panelen aan de achterconstructie verzwaard. Om de koppeling van de vloeren met de kernen te versterken, zijn uit de begane-grondvloer enkele delen weggehaald. In de vijflaagse parkeergarage onder het gebouw hebben enkele ronde kolommen uit het initiële constructief ontwerp plaatsgemaakt voor ovale kolommen. Voor de wand tussen de parkeervakken en de fietsenstalling is een hogere betonkwaliteit en meer wapening gebruikt.

    • Aangemaakt op .

    Adressen

    België
    MediaXel
    Maria van Hongarijelaan 64
    BE - 1083 Brussel
    +32 (0)2 772 40 47
    +32 (0)2 771 98 01 (fax)

    Frankrijk
    MMG SAS
    55 avenue Marceau
    FR - 75116 Paris

    Contact

    Secretariaat : Pascale Cloots

    Advertenties :

    Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

    Social : Vincent de Puydt

    MediaXel bvba - © 2019 - 
    Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel