Een compact en multifunctioneel gebouw met een huiselijke sfeer

  • architecture-01-f
  • architecture-02-f
  • architecture-03-f
  • architecture-04-f
  • architecture-05-f

    KAAN Architecten onthult het multifunctionele gebouw ontworpen in het nieuwe gebied Bottière Chénaie in het noordoosten van Nantes (Frankrijk).

    De winnende inzending van een internationale wedstrijd uit 2013, is onderdeel van een grote stadsontwikkeling geïnitieerd door de stedenbouwkundige Jean-Pierre Pranlas Descours in samenwerking met landschapsarchitect Atelier Bruel-Delmar. 

    Omringd door bestaande infrastructuur zoals een tramlijn, een oud treinspoor en de grote verkeersarder van Route de Sainte Luce, lijkt de plek op het eerste gezicht geïsoleerd van de omgeving. Door verschillende gebalanceerde volumes in compositie te brengen en een programma met gemengd gebruik te plaatsen met publieke ruimtes, creëert KAAN Architecten een tweede stedelijke brandpunt, naast the Place du Commandant Cousteau, in een voornamelijk residentiële wijk.

    Extreem compact, met een multifunctionele plint bestaat het gebouw uit commerciële ruimtes, een supermarkt en een parkeerplaats. Boven deze basis bevindt zich twee vijf verdieping tellende residentiële blokken met 172 appartementen in totaal. Het eerste volume is bestemd voor marktconforme woningen, het tweede volume is bestemd voor een sociaal woningcomplex.

    Aan het noordwesten ontvouwt het grotere woning volume zich rond een ruimtelijke binnenplaats met bomen, waar externe looppaden met uitzicht op de groene omgeving toegang geven tot de tweezijdig georiënteerde appartementen. Geïnspireerd door de Nederlandse residentiële architectuurtraditie, is deze circulatieoplossing aangepast aan de context en zijn verticale verbindingen geminimaliseerd, waardoor verschillende configuraties van de wooneenheden mogelijk zijn, van privé buitenruimtes tot inpandige balkons met woonruimtes. Daarnaast worden deze oriëntatie-afwijkingen geflankeerd door lichtbronnen die natuurlijk daglicht verspreiden naar de onderste verdiepingen: dit creëert een verticale breuk die informele ruimtes genereert om ontmoetingen van de bewoners te bevorderen.

    In het oosten, omsluit het tweede volume 39 sociale woonappartementen, die, afhankelijk van hun positie, profiteren van een dubbele oriëntatie, de verscheidenheid van de loggia's en de uitzichten over de bomen en naar de stad. Ten slotte versterkt het kantoorgebouw ten zuidwesten, georganiseerd rond een centrale kern, de volume tegenstelling en voltooit het het nieuwe stedelijke landschap.

    Op het eerste gezicht monolithisch is het project versterkt door de hoge kwaliteit façades geconstrueerd aan de hand van een 60 x 60 cm post-en-balk structuur in prefab beton dat een grote transparante oppervlakte creëert en enkelvoudige volledig glazen hoeken. De compactheid van het project zorgt voor een optimalisering van de economische normen en milieu-aanbevelingen gedurende het gehele bouwproces. De façades geven een overvloed aan daglicht aan de interieurs en verbinden ze zo het exterieur van de stad, zowel tijdens de dag als de nacht. Richting de binnenplaatsen en looppaden zijn de verticale oppervlakken bekleed met grijs gekleurd hout, waardoor ze een karakteristiek huiselijk gevoel hebben en de dualiteit tussen buiten en binnen versterken, terwijl de interne openbare ruimte als het kloppende hart van het project wordt verstevigd.

    Dankzij nauwkeurig gekozen materialen, een gebalanceerde kleurafstemming, functioneel design en precieze aandacht voor details, geeft KAAN Architecten de nieuwe wijk vorm met een elegante interventie, en transformeert de locatie in een aantrekkelijke omgeving die zich onweerlegbaar mengt met de groeiende buitenwijken van Nantes.

    • Aangemaakt op .

    Adressen

    België
    MediaXel
    Maria van Hongarijelaan 64
    BE - 1083 Brussel
    +32 (0)2 772 40 47
    +32 (0)2 771 98 01 (fax)

    Frankrijk
    MMG SAS
    55 avenue Marceau
    FR - 75116 Paris

    Contact

    Secretariaat : Pascale Cloots

    Advertenties :

    Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

    Social : Vincent de Puydt

    MediaXel bvba - © 2019 - 
    Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel