Zwarte spiegelwoning

  • architecture-01-f
  • architecture-02-f
  • architecture-03-f
  • architecture-04-f
  • architecture-05-f

    In Sint-Katelijne-Waver staat een strakke, maar gezellige hedendaagse nieuwbouwwoning met de woonfuncties op de gelijkvloerse verdieping, en met een vakantiestrik errond en bestand tegen een wild feestje.

    Dat was de wens van de eigenaars van een zonevreemde woning, een uitgangspunt dat altijd beperkingen inhoudt in de vorm van een relatief strenge regelgeving. Ze vroegen aan Frederik De Smet om die creatief te interpreteren om er het maximale uit te halen. Ah ja, een wagen mocht ook deel uitmaken van de woonbeleving. 

    Black mirror 

    Het perceel is enorm, maar de architect stuitte achtereenvolgens met een gevelbreedte van 50 meter, een centraal gelegen woning in de diepte, een gevelafwerking met spiegels en een volledig gesloten voorgevel op een njet bij de bouwkundige dienst van de gemeente. Wat hij wel kon realiseren is een zwart, glanzend volume dat duaal in zijn omgeving staat, zowel contrasterend als spiegelend) met vooraan perforaties in de vorm van een raam en een lamellenwand die de privacy van de bewoners niet in het gedrang brengen. 

    Eyes wide shut 

    De gevel is een combinatie van zwarte gevelcassettes in hoogglans en verbrand hout. Dat laatste kreeg aan de buitenkant een epoxycoating tegen kleurafgifte en voor een langere levensduur. Omdat de voorgevel de enige volwaardige buitengevel is, kwam er zowel letterlijk als figuurlijk veel druk te liggen op de raampartijen. De vaste profielen werden nog zonder problemen volledig weggewerkt, maar het 11 meter brede en volledig openschuifbare raam met ultraslanke profielen aan de leefruimte baarde meer technische kopzorgen. Daar kwam zelfs een stabiliteitsingenieur aan te pas, want het systeem heeft nauwelijks tolerantiemarges en kolommen in de gevelopening waren om evidente esthetische redenen geen optie. 

    The Greyhound Shuffle 

    Als de schuifvleugels in de naastgelegen gevel verdwijnen, ontstaat er een ononderbroken opening van 11 meter. Omdat zowel de vloer- als de plafondafwerking visueel in het overdekte terras en de beschermende luifel doorlopen, verdwijnt nagenoeg elke fysieke grens tussen binnen en buiten. De in de massa gekleurde gepolierde betonvloer is afgestemd op de zandkleurige vacht van de windhonden des huizes. In de badkamer loopt de betonvloer door in de douche, waarbij zelfs de douchegoot dezelfde afwerking kreeg. Een sterk staaltje vakmanschap van BCI floors. 

    Black Box Revelation 

    Het plan van de woning is volledig open en wordt gezoneerd door vier zwarte blokjes. Twee daarvan vormen een onderverdeling in de achtergevel als bijkeuken en toilet. De andere twee delen het interieur verder op als dressing en kolomkasten van de keuken. Door die zonering ontstaan er sferen en ruimtes. De dressing scheidt het dag- van het nachtgedeelte en is voorzien van twee schuifwanden om de slaapkamers van de leefruimte te kunnen afscheiden. De tv-ruimte ligt één trede lager, wat de ruimte visueel afbakent en het plan verder zoneert. 

    Black Cars 

    De vier zwarte blokvolumes variëren in materialen voor een warm karakter: verbrand hout aan de buitenzijde, traceless volkern en gekleurd eikenfineer aan de binnenkant De wastafel is ook in zwart volkern uitgevoerd. De term wastafel mag je erg letterlijk nemen: het water valt gewoon op het tablet. De kelder met de wagencollectie van de eigenaars is ook in zwart uitgevoerd om de auto’s maximaal tot hun recht te laten komen. Een glazen vloer in het terras zorgt voor daglichtinval. De autolift is op het gelijkvloerse niveau afgewerkt met zwart kunstgras. Bij gebruik van de autolift vermijdt een gouden windhondkunstwerk dat bezoekers nietsvermoedend de kortste weg naar beneden zouden nemen...Eén van de wagens kreeg een plek in het interieur, in de vitrineplaats van het bijgebouw. 

    The Color of Love 

    De kleur van de verharding rond het overloopzwembad verwijst net als de binnenvloer ook naar de windhonden. De ruwe keramische tegels steken als een sokkel boven de achtergelegen paardenweide uit en vormen op die manier een zitbank langs het zwembad. Bij de samenstelling van het kleurenpalet voor interieur en buitenaanleg bleek de creativiteit van de opdrachtgeefster van doorslaggevend belang. Dit project was ook het begin van de samenwerking tussen de architect en Bowbow, het bedrijf van de jonge aannemer Thierry Minne, die net als Frederik De Smet grote uitdagingen allesbehalve uit de weg gaat. Foto's Evenbeeld.be en Nick Cannaerts

    • Aangemaakt op .

    Adressen

    België
    MediaXel
    Maria van Hongarijelaan 64
    BE - 1083 Brussel
    +32 (0)2 772 40 47
    +32 (0)2 771 98 01 (fax)

    Frankrijk
    MMG SAS
    55 avenue Marceau
    FR - 75116 Paris

    Contact

    Secretariaat : Pascale Cloots

    Advertenties :

    Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

    Social : Vincent de Puydt

    MediaXel bvba - © 2019 - 
    Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel