Unstudio vernieuwt Hanwha-Hq in Seoel

  • architecture-01-f
  • architecture-02-f
  • architecture-03-f

    UNStudio zorgde in Seoel voor een make-over van het hoofdkantoor van Hanwha Group, marktleider op het gebied van zonnepanelen. Inmiddels voldoet het gebouw aan de nieuwste duurzaamheidseisen. Saillant detail: het personeel werkte tijdens de renovatie gewoon door.

    Hanwha Group is een van de tien grootste concerns van Zuid-Korea, met meer dan honderd wereldwijde netwerken in drie sectoren: productie/bouw, financiën en dienstverlening/vrije tijd. Het concern begon in 1952 als Korea Explosives Co., maar is nu, als 's werelds op twee na grootste producent van zonnepanelen, trendsetter op het gebied van milieutechnologie. UNStudio stond voor de taak om de gevel, gemeenschappelijke (waaronder vergader)ruimtes, lobby's, bestuurskamers en het auditorium van het hoofdkantoor in Seoul (oppervlakte: 57.696 m2) te herontwikkelen. Ook vroeg men om een herontwerp van de groene ruimte rondom het gebouw.

    Herontwikkeling in situ

    Vanuit milieutechnisch oogpunt koos men voor de herontwikkeling van de bestaande constructie en niet voor sloop en nieuwbouw. En door een efficiënte bouwmethode hoefden de werknemers tijdens de renovatie hun bezigheden niet te onderbreken. Het resultaat van deze ‘herontwikkeling in situ'  is een gebouw met een groen en gezond binnenklimaat, een flexibel programma en een nieuwe, uit zonnepanelen bestaande gevel.

    Gevel als klimaatbevorderende schil

    UNStudio werkte samen met Arup Hong Kong om de gevel te realiseren, waarvan de panelen een aluminiumomlijsting en dankzij helder isolatieglas een transparante aanblik en doorkijk kregen. Ben van Berkel: “In onze minimalistische, geïntegreerde aanpak voorziet het gevelontwerp het hoofdkantoor van volledig inclusieve systemen die het binnenklimaat van het gebouw en het comfort van de gebruiker sterk verbeteren. Dankzij zulke geïntegreerde ontwerpmethodes kunnen gevels functioneren als responsieve, optimaal presterende schil die zich contextueel en conceptueel aanpast aan de omgeving, terwijl de omstandigheden binnen gelijk blijven.”

    Toegankelijk groen

    Natuurlijke materialen en groen creëren een rustgevende omgeving voor bezoekers. Het plaza-achtige landschap rondom het Hanwha-hoofdkantoor nodigt mensen uit om het gebouw van alle kanten te betreden. In het concept voor de lobby's loopt het landschap door tot in het interieur, waar het zitjes en verblijfsplekken creëert en tevens als bewegwijzering dient. UNStudio werkte samen met Loos van Vliet uit Haarlem voor het landschapsontwerp.

    Ook werd de hulp ingeroepen van de Keulse lichtconsulent a.g Licht. Zo kreeg de noordelijke gevel een open karakter (voor zoveel mogelijk daglicht), terwijl die aan de zuidzijde minder zonlicht doorlaat (om te voorkomen dat het gebouw van binnen te veel opwarmt). Al met al illustreert het ontwerp letterlijk de identiteit en de ambities van de Hanwha Group.

    • Aangemaakt op .

    Adressen

    België
    MediaXel
    Maria van Hongarijelaan 64
    BE - 1083 Brussel
    +32 (0)2 772 40 47
    +32 (0)2 771 98 01 (fax)

    Frankrijk
    MMG SAS
    55 avenue Marceau
    FR - 75116 Paris

    Contact

    Secretariaat : Pascale Cloots

    Advertenties :

    Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

    Social : Vincent de Puydt

    MediaXel bvba - © 2019 - 
    Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel