Chamber of Secrets

  • architecture-01-f
  • architecture-02-f
  • architecture-03-f
  • architecture-04-f
  • architecture-05-f

    Dan Stubbergaard van het Deense architectenbureau Cobe heeft het ontwerp gemaakt voor een ontwerpcentrum van 14.000 m² voor de Chinese multinational Geely Design, een bedrijf dat modellen en ontwerpen ontwikkelt voor de auto-industrie. Het gebouw dat speciaal wordt ontworpen voor het nieuwe elektrische automerk Lyn & Co komt op de campus 'Uni3 by Geely' aan de haven van Gotenborg, Zweden. In 2022 moet het gereed zijn.

    Het nieuwe designcentrum wordt opgezet als een gigantische machine van vier verdiepingen hoog. Het biedt grote ruimtes voor onder andere het bouwen van kleimodellen van auto’s op een schaal van 1: 1, evenals donkere ruimtes waar virtuele ontwerpers op gigantische schermen kunnen werken in de ontwerpruimte bovenaan het gebouw.

    De materialen voor het exterieur zijn geïnspireerd op een auto-universum en omgeving, waarbij het gebruik van glas en metaal in de gevel en beton op het terrein een natuurlijke verbinding creëert met de auto’s die binnen zijn ontworpen. De interieurmaterialen zijn op dezelfde manier geïnspireerd door het zachtere interieur van auto’s, met de nadruk op lichtgordijnen, comfortabele meubels en verfijnde details.

    Een kernaspect van het gebouwontwerp is de relatie tussen privé en openbare ruimtes, van cruciaal belang om nieuwsgierige blikken te weren bij het ontwerpen van nieuwe auto’s. Tegelijkertijd moet het gebouw ook open en uitnodigend zijn voor bezoekers en de lokale bevolking.

    Cobe pakte deze uitdaging aan door het gebouw in vier verdiepingen te ontwerpen, met een showroom op de begane grond toegankelijk via een groot openbaar plein met toegang tot de waterkant. De middelste verdiepingen bevatten kantine, vergaderzalen en kantoren. Op de  bovenste verdieping komt een dubbelhoge ‘Chamber of Secrets’, waar de ontwerpers van Geely een volledig afgesloten innovatielab krijgen. Centraal in het lab is een verzonken tuin geplaatst, waar ontwerpers de nieuwe modellen naar buiten kunnen verplaatsen om te registreren hoe daglicht wordt gereflecteerd in het oppervlak van de auto. De vloer van de tuin is het glazen dak van het centrale atrium, sterk genoeg om het gewicht van de auto’s te dragen.

    De gevel is op dezelfde manier ontworpen, open en transparant op de begane grond en geleidelijk aan meer privé naar de bovenkant van het gebouw doordat zwart metalen latten op de glazen gevel steeds dichter bij elkaar komen in een verticale voortgang.

    • Aangemaakt op .

    Adressen

    België
    MediaXel
    Maria van Hongarijelaan 64
    BE - 1083 Brussel
    +32 (0)2 772 40 47
    +32 (0)2 771 98 01 (fax)

    Frankrijk
    MMG SAS
    55 avenue Marceau
    FR - 75116 Paris

    Contact

    Secretariaat : Pascale Cloots

    Advertenties :

    Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

    Social : Vincent de Puydt

    MediaXel bvba - © 2019 - 
    Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel