Cube Berlin: dubbelwandige glasgevel

  • architecture-01-f
  • architecture-02-f
  • architecture-03-f
  • architecture-04-f

    Cube Berlin is een opvallend kantoorgebouw van elf etages aan de Washington Platz in het Berlijnse stadsdeel Europacity. 

    Het gebouw (oppervlakte 19.000 m²) is een ontwerp van 3XN Architects uit Kopenhagen. Het valt op door de geventileerde dubbelwandige glasgevel die het gebouw laat opgaan in zijn omgeving. De gevel voldoet niet alleen aan de esthetische wensen van de architect maar ook aan de strenge eisen ten aanzien van energieprestaties. 

    De dubbelwandige glasgevel reflecteert aan alle kanten zijn omgeving. Ze verandert op dynamische wijze van uitstraling afhankelijk van kijkhoek, weer en tijdstip. Er is gebruik gemaakt van een getrapte thermische gevel onder een glazen buitenwand, waardoor het dynamische gebouw een driehoekig patroon laat zien. De toegangspunten zijn verwerkt in verschillende openingen in de buitenwand aan de vier zijden van het gebouw en op meerdere etages.

    Reflectie en daglicht

    Torben Østergaard, partner bij 3XN, was als architect betrokken bij het project. ‘Ons oorspronkelijke idee was om het gebouw zodanig vorm te geven dat het een dialoog zou aangaan met de stedelijke ruimte, de omliggende gebouwen en de bedrijvigheid op Washington Platz. Om het gebouw als een sculptuur op het plein te laten functioneren, zijn we op zoek gegaan naar reflecterend glas dat het oppervlak benadrukt en tegelijkertijd de omgeving visueel weerspiegelt.’ Een ander belangrijk ontwerpelement was optimale benutting van het daglicht voor de gebruikers van het gebouw. Østergaard: ‘We wilden een volledig beglaasde gevel. Niet alleen om de optimale omstandigheden voor daglicht te creëren, maar ook voor het bijzondere uitzicht door de verdiepingshoge ramen.’

    Zonabsorberend PVB

    De dubbele huidgevel beschermt effectief tegen (zonne)warmtebelasting en biedt het voordeel van natuurlijke ventilatie. De zonwerende coatings en zonlicht absorberende PVB-lagen in de buitenwand voorkomen oververhitting in de spouw. Voor de structurele opbouw van het glas moest een extra tussenlaag worden toegevoegd die compatibel moest zijn met de zonlicht absorberende PVB-tussenlaag. Voor deze nieuwe oplossing moest tijdens de ontwerp- en bouwfase nationale goedkeuring worden verkregen. Met deze extra structurele tussenlaag is de randstabiliteit verhoogd. Daarnaast neemt de kans op delaminatie af, terwijl ook de geelheidsindex is verlaagd.

    • Aangemaakt op .

    Adressen

    België
    MediaXel
    Maria van Hongarijelaan 64
    BE - 1083 Brussel
    +32 (0)2 772 40 47
    +32 (0)2 771 98 01 (fax)

    Frankrijk
    MMG SAS
    55 avenue Marceau
    FR - 75116 Paris

    Contact

    Secretariaat : Pascale Cloots

    Advertenties :

    Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

    Social : Vincent de Puydt

    MediaXel bvba - © 2019 - 
    Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel