Middelkerke presenteert nieuw casinogebouw als uniek duinlandschap

  • architecture-01-f
  • architecture-02-f
  • architecture-03-f
  • architecture-04-f
  • architecture-05-f

    Architect: ZJA - DELVA - OZ - Bureau Bouwtechniek

    Bouwteam Nautilus wint competitie voor het realiseren van nieuw ankerpunt aan de Belgische Kust waar gebouw en landschap in elkaar overvloeien.

    Middelkerke krijgt binnenkort een iconisch casinogebouw. Het nieuwe casino zal niet worden ondergebracht in een losstaand gebouw, maar wordt geïntegreerd in een vernieuwd landschap dat de historische relatie van de badplaats met de zee herschrijft. Dat blijkt alvast uit de eerste ambitieuze plannen van bouwteam Nautilus, door het gemeentebestuur gekozen tot winnaar van de ontwerp- en bouwwedstrijd voor het casino gelegen aan het bekende Epernayplein.

    “Met dit project krijgt onze kust een nieuw ankerpunt, dat ook het karakter van Middelkerke goed weerspiegelt”, zegt burgemeester Jean-Marie Dedecker. “Het straalt zowel kracht, soberheid als verfijning uit, met veel liefde voor zee en duin. Daarnaast kan dit project de start betekenen van een vernieuwd centrum van Middelkerke waar het aangenaam wonen en vertoeven is.” 

    Samen met een team van stedenbouwkundige experts heeft de gemeente Middelkerke de voorbije maanden vier weerhouden projecten voor het casinogebouw in detail bestudeerd. Na een grondige evaluatie, heeft het gemeentebestuur bouwteam Nautilus aangeduid als winnaar, een samenwerkingsverband tussen ontwikkelaar Ciril, hoofdontwerpers ZJA (architectuur) en DELVA (landschapsarchitectuur), OZ (casino- en hotelontwerp), uitvoerend architect Bureau Bouwtechniek en aannemers Furnibo en Democo. Zij worden bijgestaan door experts van COBE, VK Engineering, Beersnielsen, Witteveen+Bos, Plantec, MINT en Sertius.

    Integrale benadering

    De bouw van het nieuw casinogebouw werd door de ontwerpers opgevat als middel om ook te werken aan de waterveiligheid (dijkversterking), de kwaliteit van de openbare ruimte, het autovrij maken van de zeedijk en het verbinden van het Epernayplein  met de zee. Het unieke aan dit ontwerp is dat de gebouwtypologie van een casino - vaak een gesloten doos - binnenstebuiten gekeerd en geïntegreerd wordt tot een veelzijdig project in een publiek duinlandschap. Het transformeert de zeedijk tot een    unieke bestemming van ontmoeting, spel, cultuur en vertier langs de Belgische Kust.

    Inspiratie voor het ontwerp werd gevonden in de ontstaansgeschiedenis van de gemeente. Middelkerke ontstond op het eiland Testerep en kon uitgroeien tot volwaardig vissersdorp door de natuurlijke bescherming van een duinformatie en de directe verbinding met de Noordzee via de watergeul. De duinen en watergeulen van Middelkerke verdwenen door de verstedelijking in de vorige eeuw stelselmatig uit beeld. De bouw van het casinogebouw vormt hier de hefboom om een stukje van het historische kustlandschap op eigentijdse wijze weer terug te geven aan Middelkerke

    Het bouwprogramma nestelt zich op een natuurlijke manier in het landschap. Zo liggen straks de gloednieuwe evenementenzaal, het restaurant en het casino achter transparante puien verscholen onder het duin en bieden een spectaculair uitzicht over strand  en zee. Het hotel staat als een bolder met haar bescheiden voetafdruk als standvastig volume te midden van dit opgetilde landschap. Het is een blikvanger, maar eentje die in zijn ontwerp de ingehouden kracht, soberheid en verfijning toont die bij het Vlaamse kustlandschap hoort. De vorm is eenvoudig maar mysterieus, verwijzend naar de vormen en kleuren uit de natuur of de vissershaven. De hardhouten voile om het hotel heen zal net als het hout in de kades, sluisdeuren en dukdalven meekleuren onder de invloed van elementen. Van een afstand is het hotel een uitnodigend visueel baken, een sculptuur met zachte contouren.

    Een economische impuls voor Middelkerke

    Het nieuwe casinogebouw legt de basis voor een economische impuls op en rond het Epernayplein. Het volledige autovrije openbare domein, dat in oppervlakte verdubbelt tegenover het bestaande plein en zeedijk, zet de fietser en voetganger op de eerste plaats én blijft goed toegankelijk voor de auto door de bouw van een aanvullende ondergrondse parkeergarage. Honderden meters aan zitranden zetten in op verblijfskwaliteit en omkaderen de groenzones van helmgrassen en zandhaver. Op het hoogste punt van het duinenlandschap wordt iedereen getrakteerd op een schitterend panorama over de Noordzee en bijhorende zonsondergang.

    In het gebouw biedt de multifunctionele evenementenzaal ruimte voor concerten, exposities en evenementen. Het restaurant heeft terrassen met zicht op zee en ook de mezzanine van het casino geniet van een wijds zicht over de Noordzee alvorens spelers zich richting de speelzaal begeven. De indrukwekkende foyer in het hart van het gebouw verbindt al deze ruimtes en mondt uit in het strandhotel dat van grote afstand een opvallend baken langs de Belgische Kustlijn vormt.

    • Aangemaakt op .

    Adressen

    België
    MediaXel
    Maria van Hongarijelaan 64
    BE - 1083 Brussel
    +32 (0)2 772 40 47
    +32 (0)2 771 98 01 (fax)

    Frankrijk
    MMG SAS
    55 avenue Marceau
    FR - 75116 Paris

    Contact

    Secretariaat : Pascale Cloots

    Advertenties :

    Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

    Social : Vincent de Puydt

    MediaXel bvba - © 2019 - 
    Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel