banner

Spelonkachtige concertzaal voor Poolse stad

De Poolse stad Torun heeft sinds kort een opvallend concertgebouw.

Het CKK Jordanki is door de Spaanse architect Fernando Menis, gevestigd in Tenerife, ontworpen als een in de rotsen uitgehouwen holte.

Het concertgebouw is gerealiseerd in een groene ring rond het centrum van de stad. Door het gebouw zo laag mogelijk te houden, heeft Menis gezorgd voor aansluiting op zowel de nabije bebouwing als de groene omgeving en het behoud van bestaande zichtlijnen.

Met een gevel van voornamelijk vlakken in lichtgetint beton, ligt het CKK Jordanki als een rotsblok in de buurt. Op sommige plekken lijkt de betonnen schaal weggehakt, waardoor rode bakstenen tevoorschijn komen. Menis verwijst hiermee naar het historische centrum van Torun, waar baksteen veelvuldig is te zien.

Picado

In het hele gebouw is voor de muren ´picado´ gebruikt. Dit is een door Fernando Menis ontwikkelde techniek, waarbij beton wordt met andere (gebroken) materialen wordt vermengd. Naast een ruw uiterlijk zorgt picado volgens de architect voor uitstekende akoestische resultaten.

Menis heeft de techniek voor het eerst toegepast in Magma Art & Congress (Tenerife, 2005). In Torun is ervoor gekozen om beton te mengen met gebroken rode baksteen. Het materiaal is onderzocht en gecertificeerd door zowel het Spaanse als het Poolse bouwonderzoeksinstituut, aldus het architectenbureau.

Flexibel interieur

Het interieur biedt een grote flexibiliteit, waardoor het gebouw, dat volgens de opdracht een concertgebouw moest zijn, bij hetzelfde budget een ruim programma biedt. Zo is de grote zaal eenvoudig per voorstelling aanpasbaar door verplaatsbare wanden, wegneembare stoelen en een dynamisch plafond.

Ruimtes kunnen worden samengevoegd of gescheiden; het plafond is af te stemmen op de gewenste akoestiek voor bijvoorbeeld symfonische muziek, kamermuziek, opera, theater en film. De concertzaal kan bovendien worden geopend met het oog op optredens en evenementen in de openlucht.

Intiem en intuïtief

Volgens Menis is de circulatie in het gebouw open en intuïtief. Het gebouw biedt een intieme binnenwereld, waarbij de bezoekers een vanzelfsprekende verbinding ervaren tussen de openbare ruimte buiten het gebouw en de plaza, het hart van het CKK Jordanki.

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Alsembergsesteenweg 842
BE - 1180 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Frankrijk
MMG SAS
55 avenue Marceau
FR - 75116 Paris

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties : Bea Buyse

+32 (0)477 77 93 68

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social : Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2018 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Alsembergsesteenweg 842, BE - 1180 Brussel