NIO architecten

 • NIO-architecten-01
 • NIO-architecten-02
 • NIO-architecten-03

  Bronzen ring

  In Prato opent 15 oktober het vernieuwde gebouw van het Centro Pecci in Prato (IT), met een ringvormige uitbreiding. De nieuwe expositieruimte van het centrum voor hedendaagse kunst is ontworpen door Maurice Nio.

  De ondernemer Enrico Pecci opende in 1988 een centrum om de aandacht voor opkomende (internationale) kunstenaars te versterken. Het Centro Pecci organiseerde exposities, educatieve programma’s en evenementen in en rond zijn gebouw, ontworpen door Italo Gamberini.

  Identiteit

  In de loop der decennia groeide de collectie van het centrum, waarin werken vertegenwoordigd zijn van kunstenaars als Anish Kapoor, Jan Fabre, Jannis Kounellis, Sol LeWitt, Mario Merz en Michelangelo Pistoletto. Het Centro Pecci besloot het bestaande gebouw te herstructureren en uit te breiden.

  De uitbreiding moest het vloeroppervlak verdubbelen, een sterke architecturale identiteit hebben en een nieuwe relatie leggen tussen het gebouw en Prato, tussen kunst en zijn omgeving. In 2006 gaf de familie Pecci de ontwerpopdracht aan Maurice Nio (NIO architecten); in 2010 startte de verbouwing en nieuwbouw.

  Ring

  Nio heeft de uitbreiding ontworpen als een ring, die op twee punten aansluit op het bestaande gebouw, dat verder intact is gelaten. Met het ontwerp wil de architect het centrum zichtbaar maken vanuit de stad en vanaf de nabijgelegen autostrada; het bestaande gebouw, in ontwerp deels geïnspireerd op de industriële gebouwen in de omgeving, viel weinig op.

  Het centrum heeft in de transparante plint van de uitbreiding een nieuwe hoofdingang; ook die was voorheen niet goed zichtbaar. Nabij de entree zijn de boekwinkel en het restaurant gesitueerd. De verdieping bestaat uit de nieuwe expositieruimtes en biedt verschillende looproutes.

  Antenne

  De buitenzijde van de verdieping is voorzien van een bronskleurige gevelbekleding. ‘Sensing the Waves’, noemt Nio het project. Om zijn visie op het Centro Pecci te benadrukken staat op de top van de ring een ‘antenne’, als symbool voor de missie van het centrum: het speuren naar trends, het registreren van creativiteit en daarover berichten ‘uitzenden’.

  • Aangemaakt op .

  Adres

  Alsembergsesteenweg 842
  1180 Ukkel (BE)
  Belgium

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters,

  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties : Bea Buyse

  +32 (0)477 77 93 68

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social

  facebook

  pinterest

  Vincent de Puydt


  MediaXel bvba - © 2018