UNStudio wint prijsvraag Cultureel Centrum binnen EuropaCity

 • unstudio-europacity-

  unstudio-europacity-

 • unstudio-europacity-

  unstudio-europacity-

  Binnen het masterplan van BIG voor EuropaCity, het nieuwe toerisme en sportcentrum in Parijs, is ruimte voor diverse gebouwen met een culturele achtergrond.

  Het plan van UNStudio is geselecteerd voor het ‘Centre Culturel Dédié Au 7è Art, een bioscoopcomplex met een gevarieerd binnen- en buitenprogramma dat volgens de ontwerpers verder gaat dan een traditionele bioscoopervaring.

  Het Centre Culturel Dédié Au 7è Art, ingebed in BIG’s masterplan in Triangle de Gonesse, Ile de France, Parijs-Noord, is gebaseerd op het ‘Rolling Hills’-concept maar heeft zijn eigen herkenbare identiteit.  De materiaalkeuze voor de gevel is geïnspireerd op grootschalige landschapssculpturen en -installaties en profiteert van de hoeveelheid natuurlijke kleuren en kleuren van verweerd metaal.

  Drie met elkaar verweven volumes komen uit de grond, terwijl het omringende landschap doorgaat als een groen tapijt bovenop het dak van het gebouw. De publieke ruimtes op het dak bieden niet alleen buitenzones, restaurants en cafés, maar bieden ook 360 graden uitzichten en nieuwe uitkijkpunten naar de rest van EuropaCity en de skyline van Parijs. Voor de plaatsing van de buitenzones is gekeken naar de ligging op de zon en naar de windoverlast waardoor bezoekers de groene buitenruimtes optimaal kunnen gebruiken. Geperforeerde, verweerde stalen gevelelementen zijn strategisch langs de gevels geplaatst om de wind te benutten voor natuurlijke ventilatie van de binnenruimtes. Regenwater wordt in het ontwerp hergebruikt. De beplanting op de daken zorgt voor het terugdringen van warmteverlies en beschermt de binnenruimtes tegen de warmte.

  EuropaCity

  EuropaCity is een nieuwe toeristische, leisure ontwikkeling. In het project wordt cultuur gecombineerd met sport, hotels, restaurants en een stedelijke agricultuur en gaat niet alleen toeristen maar ook lokale gemeenschappen bedienen. Met de ontwikkeling is 1,3 miljard euro gemoeid. Het project staat onder supervisie van Immochan France en Dalian Wanda Group. Binnen het gebied wordt gezocht naar (creatieve) diversiteit in architectuur.

   

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Alsembergsesteenweg 842
  BE - 1180 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties : Bea Buyse

  +32 (0)477 77 93 68

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2018 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Alsembergsesteenweg 842, BE - 1180 Brussel