KAAN Architecten

KAAN Architecten

Universidade  Anhembi  Morumbi  in  Brazilië:  twee  campussen,  één  architectonische  identiteit   

Een  jaar  na  de  officiële  opening  van  een  tweede  kantoor  in  São  Paulo  (Brazilië),  levert  KAAN  Architecten  twee  nieuwe  gebouwen  op,  die  de  nieuwe  campussen  van  de  Universidade  Anhembi  Morumbi  in  São  José  dos  Campos  en  Piracicaba,  in  het  binnenland  van  de  deelstaat  São  Paulo,  zullen  huisvesten.  De  projecten  zijn  gecoördineerd  door  BRC  Group. 

Beide  gebouwen  zijn  gebaseerd  op  dezelfde  ontwerpkeuzes:  het  creëren  van  een  elegante  en  toch  sterke  architectonische  identiteit  voor  de  campussen  van  de  Universidade  Anhembi  Morumbi  door  de  schaalloosheid  van  de  representatieve  gevels,  resulterend  in  een  genereuze,  centrale  gemeenschappelijke  ruimte  voor  de  studenten  en  de  instelling,  waar  sociale  interactie wordt  gestimuleerd  en  welke  is  afgestemd  op  het  warme  Braziliaanse  klimaat  in  deze  regio’s  door  een  goede  toetreding  van  natuurlijke  luchtcirculatie. 

Gelegen  in  de  nabijheid  van  een  belangrijk  verkeersknooppunt,  staat  de  toekomstige  campus  in  São  José  dos  Campos  als  een  moderne  Akropolis  op  een  verhoogd  perceel.  Deze  geïsoleerde  ligging  creëert  de  ideale  omstandigheid  om  van  het  gebouw  een  referentiepunt  in  het  dichte  stedelijke  weefsel  te  maken.  In  Piracicaba  staat  het  gebouw  langs  een  secundaire  uitbreidingsas  in  het  zuiden  van  de  stad. De  geoptimaliseerde  topografische  kenmerken  van  de  respectievelijke  omgeving  en  de  uitgebalanceerde  geometrie  van  de  gevels  maken  van  beide  projecten  oriëntatiepunten  die  zich  op  krachtige  en  visuele  wijze  openen  naar  de  stad  en  die  de  universiteit  een  herkenbare  positie  van  buitenaf  geven. 

De  gebouwen  hebben  verschillende  volumeverhoudingen:  São  José  dos  Campos  heeft  een  meer  compacte  structuur  en  bestaat  uit  drie  verdiepingen  met  een  totale  oppervlakte  van  5.300  m2,  terwijl  Piracicaba  horizontaal  is  ontwikkeld  op  een  helling  in  het  omliggende  landschap,  waarmee  het  een  directe  dialoog  aangaat.  Het  krachtige  Braziliaanse  zonlicht  wordt  verzacht  door  verticale  lamellen  die  voor  broodnodige  schaduw  zorgen  in  elke  gevel.  De  keuze  voor  een  regelmatig  constructieprincipe  heeft  ervoor  gezorgd  dat  het  glas  eenduidig  tussen  de  dunne  lamellen  en  dakbalken  geplaatst  kon  worden.  In  São  José  dos  Campos  zijn  deze  elementen  in  situ  gegoten,  vertrouwend  op  het  vakmanschap  van  de  lokale  vaklui,  terwijl  ze  in  Piracicaba  zijn  geprefabriceerd  ten  behoeve  van  de  scherpte  en  nauwkeurigheid  in  het  bevestigingssysteem. 

De  uitgebreide  toepassing  van  glas  in  de  gevels  draagt  bij  aan  de  transparantie  en  laat  een  sterke  connectie  met  de  architectuur  van  de  steden  zien.  Bovendien  weerspiegelt  de  karamelkleurige  kunstharsvloer  het  overvloedige  daglicht  in  de  centrale  hal  en  de  gangen.  De  natuurlijke  ventilatie  en  het  licht  worden  geoptimaliseerd  door  een  dak  met  betonnen  lamellen  en  kleinere  houten  elementen  die  dienst  doen  als  zonneschermen. 

Het  gedeelde  programma  omvat  klaslokalen,  diverse  laboratoria  voor  practica  en  simulaties,  een  cafetaria,  fysiotherapie  faciliteiten,  een  bibliotheek  en  kantoren.  Alle  onderwijsruimten  bevinden  zich  aan  de  glazen  langsgevels  om  te  kunnen  profiteren  van  het  natuurlijke  licht.  Ook  zijn  ze  georiënteerd  op  het  grote  centrale  atrium  om  uitdrukking  te  geven  aan  de  wezenlijke  sociale  functie  van  het  gebouw:  ruimte  bieden  voor  ontmoeting,  interactie  en  het  uitwisselen  van  kennis.  Een  zorgvuldige  analyse  van  constructieve  mogelijkheden  heeft  geresulteerd  in  de  keuze  voor  een  ribbenvloer  van  in  situ  beton  in  het  gebouw  in  São  José  dos  Campos,  terwijl  in  Piracicaba  is  gekozen  voor  kanaalplaatvloeren,  die  zorgen  voor  de  beste  mogelijke  toepassing  met  prefabbeton.

  • Aangemaakt op .

Adres

Alsembergsesteenweg 842
1180 Ukkel (BE)
Belgium

Verantwoordelijke uitgever :
Philippe Maters

+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties : Bea Buyse

+32 (0)477 77 93 68

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Social

facebook

pinterest

Vincent de Puydt

MediaXel bvba - © 2018