BIG realiseert ruime woon- en buitenruimte voor beperkt budget

  • architecture-
  • architecture-
  • architecture-

    In het noordwesten van Kopenhagen is een appartementencomplex als een 6.800 m2 grote slingerende wand gerealiseerd naar ontwerp van BIG. 

    Het gebouw omvat ondanks het strikte budget 66 zeer ruime en lichte woningen voor mensen uit lagere inkomensgroepen.

    Het gebouw is in opdracht van de niet-commerciële woningbouwcorporatie Lejerbo gerealiseerd in een multiculturele wijk in het noordwesten van de Deense hoofdstad. Het gebouw met betaalbare woningen slingert door een wijk die zich kenmerkt door kleine garages, opslagplaatsen en industriële gebouwen uit de periode 1930-1950.

    Betaalbaar

    De corporatie heeft BIG in 2013 opdracht gegeven voor het ontwerp van het Dortheavej-complex, vernoemd naar de buurt waarin het is verrezen. De opgave was om de zeer gewenste betaalbare woningen en openbare ruimte in de wijk te realiseren, waarbij de bestaande voetpaden en het aangrenzende grasveld onaangetast moesten blijven.

    Vanwege het beperkte budget heeft BIG de oplossing voor betaalbare maar ruime appartementen gezocht in een modulair systeem. Geprefabriceerde elementen zijn zo gestapeld, dat bij elke tweede module de ruimte een meter hoger kon zijn. De woonkeukens zijn daardoor ongebruikelijk groot, aldus Bjarke Ingels.

    Subtiele buiging

    Het complex is opgevat als een poreuze wand, waarbij het gebouw in het midden een subtiele buiging maakt. Daarmee heeft BIG een intiem groen binnenhof aan de noordzijde en aan de straatzijde ruimte voor een breed trottoir, overgaand in een publiek plein, gecreëerd. Openingen op maaiveldniveau verbinden de straatzijde met het binnenhof.

    Het gebouw bestaat uit vijf verdiepingen en sluit daarmee aan op de bebouwing in de omgeving. De wijze waarop de modules zijn gestapeld, zorgt voor een terras voor elk appartement. Aan de zonzijde van het gebouw zijn de terrassen teruggelegd en geven diepte aan de gevel. Aan de noordelijke zijde is de gevel (nagenoeg) vlak.

    Het karakteristieke ruitpatroon van Dortheavej is gebaseerd op een eenvoudige geprefabriceerde constructie. Aan alle zijden zijn de gevels bekleed met lange houten planken; ze benadrukken de appartementen en door de afwisseling in horizontale en verticale plaatsing versterken ze het ruitpatroon.

    Toegevoegde waarde

    De appartementen zijn voorzien van verdiepinghoge ramen: ongewoon bij woningbouw in dit segment, aldus BIG. De appartementen variëren in grootte van 60 tot 115 m2. Het materiaalgebruik is eenvoudig gehouden met overwegend hout en beton in lichte tinten voor zowel de binnen- als de buitenzijde.

    Het gebouw is gesitueerd in een buurt met de laagste inkomens en grootste etnische diversiteit in Kopenhagen. Dergelijke bouwprojecten, aldus BIG, kennen vaak beperkte budgetten die leiden tot schaarste. “We zijn erin geslaagd toegevoegde waarde voor zowel het individu als de gemeenschap te realiseren”, aldus Ingels.

    • Created on .

    Adressen

    België
    MediaXel
    Alsembergsesteenweg 842
    BE - 1180 Brussel
    +32 (0)2 772 40 47
    +32 (0)2 771 98 01 (fax)

    Frankrijk
    MMG SAS
    55 avenue Marceau
    FR - 75116 Paris

    Contact

    Secretariaat : Pascale Cloots

    Advertenties : Bea Buyse

    +32 (0)477 77 93 68

    Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

    Social : Vincent de Puydt

    MediaXel bvba - © 2018 - 
    Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Alsembergsesteenweg 842, BE - 1180 Brussel