Noma II

  • architecture-01-f
  • architecture-02-f
  • architecture-03-f
  • architecture-04-f

    BIG-Bjarke Ingels Group ontwierp een nieuw onderkomen voor het wereldberoemde restaurant noma.

    Het ontwerp van BIG heeft het voorkomen van een klein culinair dorp, gelegen net buiten het centrum van Kopenhagen. Bjarke Ingels: “Vergelijkbaar met ons eigen idee van hedonistische duurzaamheid, waar de duurzamere stad ook de meest plezierige stad is om in te leven, heeft noma een keuken ontwikkeld die is gebaseerd op de waarden creativiteit en duurzaamheid.”

    Centraal in het ontwerp van BIG stond het idee om de afzonderlijke functies van het restaurant te organiseren als een verzameling van op zich zelf staande, maar tegelijk onderling verbonden gebouwen. In totaal bevat het project elf ruimten, ze bevinden zich dicht op elkaar, rond het hart van het restaurant: de keuken.

    De noma-keuken is ontworpen als een panopticum. De keuken bevindt zich onder een grote kap, vanuit deze ruimte kunnen de chef-koks alle gastruimtes overzien. Zowel de grote dinerzaal als een dinerruimte voor kleine groepen liggen direct aan de keuken.

    Materialisatie

    Gasten hebben de mogelijkheid om door alle afzonderlijke delen van het gebouw te zwerven: de verschillende kleine gebouwtjes zijn verbonden met glazen wanden en daken. De scheidingswanden van de dinerruimte doen dankzij de houtstructuur denken aan gestapeld hout in een houtopslagplaats. De grote ramen en het dakraam stellen gasten in staat om alle seizoenen te ervaren; de omgeving van het restaurant is het decor van het restaurantbezoek.

    De afzonderlijke ruimten zijn verschillend gematerialiseerd, afhankelijk van hun functie. De lounge bevindt zich in een ruimte die waarin een open haard van baksteen het middelpunt is. Buiten het complex bevinden zich drie glazen kassen waarin zich een tuin, bakkerij en testkeuken bevinden.

    Magazijn

    In het honderd meter lange magazijn van het oorspronkelijke pakhuis zijn alle functies die niet voor de restaurantbezoekers toegankelijk zijn, ondergebracht. Er bevinden zich de voorbereidingskeuken, fermentatie-laboratoria, aquariums, terraria, mieren-boerderij en pauzeruimten voor het personeel. BIG behield het ruwe karakter van het beton, maar voegde er een houten stelling voor opslag aan toe.

    • Created on .

    Adressen

    België
    MediaXel
    Alsembergsesteenweg 842
    BE - 1180 Brussel
    +32 (0)2 772 40 47
    +32 (0)2 771 98 01 (fax)

    Frankrijk
    MMG SAS
    55 avenue Marceau
    FR - 75116 Paris

    Contact

    Secretariaat : Pascale Cloots

    Advertenties : Bea Buyse

    +32 (0)477 77 93 68

    Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

    Social : Vincent de Puydt

    MediaXel bvba - © 2018 - 
    Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Alsembergsesteenweg 842, BE - 1180 Brussel