MAD Architects ontwerpt uitkijktpunt Fenix-warenhuis

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f

  MAD Architects uit China is door de Droom en Daad Foundation gevraagd een panoramisch uitkijkpunt te ontwerpen op de top van het historische Fenix-warenhuis.

  Het in Rotterdam gevestigde bedrijf Bureau Polderman is verantwoordelijk voor het restaureren van het historische magazijn zelf.

  MAD Architects werd in 2004 opgericht door de in Beijing geboren Ma Yansong. Het werk van het Chinese bureau wordt gekenmerkt door het gebruik van organisch en technologisch geavanceerde vormen in hun ontwerpen. Mensen, stad en omgeving worden in hun gebouwen samengebracht.

  China en Katendrecht

  Het schiereiland Katendrecht, gelegen aan de zuidelijke oever van de Rotterdamse haven, was eens een van de oudste Chinatowns van Europa. Rond de jaren 1900 was het hier dat men opiumkits kon vinden en dat het eerste Chinese restaurant zijn deuren opende in Nederland en mogelijk in Europa. Door voor MAD Architects te kiezen, wordt dit vergeten deel van de geschiedenis opnieuw tot leven gebracht.

  De ingebruikname van het nieuwe uitkijkplatform bovenop het Fenix-magazijn II betekent het eerste openbare culturele gebouw in Europa dat wordt ontworpen door een Chinees architectenbureau. Naast het platform zal MAD Architects in het Fenix ​​magazijn II een theatrale trap en een openbaar atrium ontwerpen, die de begane grond en de eerste verdieping zullen samenvoegen met het platform op het dak. Het Fenix-magazijn was ooit een van de grootste magazijnen ter wereld. In de toekomst zal de eerste verdieping worden gebruikt om de geschiedenis van Rotterdam te belichten.

  Miljoenen migranten verlieten Europa vanuit deze dijken, van wie de meesten Ellis Island als hun uiteindelijke bestemming. De FENIX zal de plaats zijn waar een menselijk gezicht naar deze verhalen zal worden gebracht.

  • Created on .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Alsembergsesteenweg 842
  BE - 1180 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties : Bea Buyse

  +32 (0)477 77 93 68

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2018 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Alsembergsesteenweg 842, BE - 1180 Brussel