Portugese architect herontwikkelt vergeten plek in Brussel

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f
 • architecture-04-f

  Verloederd terrein maakt plaats voor betaalbaar groen woonproject

  Het verlaten terrein aan het Scheutbospark in Anderlecht krijgt binnenkort een nieuwe toekomst. De Brusselse projectontwikkelaar Motown verkreeg zonet de vergunning voor een nieuw woonproject - Motown Parc - dat 64 betaalbare appartementen voorziet. En opvallend: Motown werkt voor dit project samen met het Portugese architectenbureau AJ Arquitectos die voor het eerst een project in Brussel ontwikkelt. Daarnaast worden er in het project zo’n 1.200 vierkante meter groendaken voorzien én een grote binnentuin met ruim 40 bomen. Tenslotte wordt de ingang van het bekende Scheutbospark, pal naast het project heraangelegd door de ontwikkelaar. Hiermee krijgen de bewoners ook rechtstreeks toegang tot het bos.

  Betaalbare internationale architectuur

  Maar het meest opmerkelijke aan de nieuwe ontwikkeling - die de naam Motown Parc krijgt - is dat het ontworpen is door de internationaal architect André Campos van het Portugese architectenbureau AJ Arquitectos. De Portugese architect - die daarmee voor het eerst actief is in Brussel - is ondermeer bekend van het nieuw beursplein en het nieuwe Congresgebouw in Brugge in samenwerking met Eduardo Souto de Moura, winnaar van de Pritzker Prize 2011. Bij het ontwerpen van Motown Parc en de keuze van de materialen, werd rekening gehouden met het bos dat aansluit aan het project. Zo zijn de gevels bekleed met bronskleurige aluminium panelen en hebben alle appartementen een ruim terras.

  Groene long

  Een opmerkelijke eigenschap van het project - goed voor een totale oppervlakte van 5.500 m² - is dat er 1.200 m² groendaken voorzien worden. Daarnaast komt er ook een gemeenschappelijke binnentuin van maar liefst 1.750 m² met zo’n 40 nieuwe bomen. Projectontwikkelaar Motown wil de omgeving maximaal tot haar recht laten komen. Zo zullen ze voor de Maalbeek - die er vandaag volledig ondergegraven zit - een duidelijk pad uitgraven en in ere herstellen. Daarnaast worden ook verloederde toegangen tot het park heraangelegd.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2022 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel