De Skyhall van Brussels Airport krijgt een nieuw leven

 • architecture-01-f
 • architecture-02b-f
 • architecture-03-f
 • architecture-04-f

  In juni 1958 werd de Skyhall, toen de nieuwe terminal van Brussels Airport, plechtig geopend.

  Deze indrukwekkende hal, die zowel revolutionair als vernieuwend was voor haar tijd, heeft veel herinneringen gecreëerd. Meer dan 60 jaar later heeft Brussels Airport beslist om de hal een nieuw leven te geven, en vooral om iedereen de kans te bieden om er opnieuw magische momenten te beleven, met zicht op de vliegtuigen tijdens al even magische evenementen. De vernieuwde Skyhall werd op woensdag 29 januari feestelijk ingehuldigd.

  De Skyhall, die in 1958 werd geopend naar aanleiding van de eerste wereldtentoonstelling na de Tweede Wereldoorlog, was revolutionair voor haar tijd. De Belgische architecten Maxime Brunfaut, Geo Bontinck en Joseph Moutschen hebben dit functionele en modernistische luchthavencomplex op natuurlijke wijze opgetrokken rond de indrukwekkende transithal van meer dan 5.000 m², in toen vernieuwende materialen zoals beton en aluminium. Opmerkelijk was ook de volledig beglaasde wand, in totaal goed voor maar liefst 1.800 vierkante meter glas. Een ander opmerkelijk element: de driedimensionale boogstructuur van het dak, volledig in aluminium. De enige steunpunten van het dak waren scharnieren op centrale steunpilaren en stalen trekkers aan de achterkant van het gebouw, waardoor het leek alsof het dak zweefde.

  “De architecten van toen hebben de hal ontworpen als een open ruimte die baadt in het licht om de reizigers en de bezoekers een mooi zicht te bieden op de luchthavenactiviteiten”, zegt Arnaud Feist, CEO Brussels Airport. “Om de geschiedenis van deze locatie te eren, was het voor Brussels Airport uiterst belangrijk om bij de renovatie het originele uitzicht van de Skyhall te behouden, en meer bepaald dit iconische plafond, en tegelijkertijd moderne en energiezuinige materialen te gebruiken.”

  Een technisch huzarenstukje

  Bij de renovatie wilde Brussels Airport het verleden laten samensmelten met het heden en de toekomst. Er een nieuw leven aan geven… zonder evenwel de getuigenis van weleer uit te wissen. En met behoud van de originele structuur. Het sprak dus voor zich dat deze emblematische ruimte heringericht moest worden: dit architecturale meesterwerk moest hersteld worden in zijn vroegere glorie en voorzien worden van de laatste technologieën. Een heuse uitdaging, zeker omdat bepaalde materialen van vroeger moeilijk verenigbaar waren met de brandbeveiligings-, comfort- en veiligheidsvereisten van vandaag. Het dak maakte onder meer het voorwerp uit van talrijke studies en de renovatie ervan was een ware uitdaging voor de isolatie. Bij de vervanging van de grote glaspartij opteerde de luchthaven voor hoogrendementsglas. Daarnaast werd ook een warmterecuperatiesysteem en ledverlichting geïnstalleerd om het complex milieuvriendelijk te moderniseren.

  Verder werden ook inspanningen geleverd om zo weinig mogelijk nieuwe materialen toe te voegen in de hal. Zo werd de vloer ter hoogte van de aankomstzone nauwgezet hersteld en gerenoveerd.

  Voor prestigieuze evenementen

  De volledig gerenoveerde Skyhall vormt een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de luchthaven. Zodra u er binnenstapt, wordt u ondergedompeld in hetzelfde universum van licht en luchtigheid dat de eerste passagiers in 1958 ervaarden. Ook vandaag leidt de enorme glaspartij de blik meteen naar buiten, naar de vliegtuigen.

  “We zijn ervan overtuigd dat deze opmerkelijke hal al snel een toplocatie zal worden voor tal van prestigieuze nationale en internationale evenementen”, aldus Arnaud Feist. “De Skyhall is echt een unieke plek. Er zijn maar weinig evenementlocaties die tegelijkertijd zicht bieden op de landingsbanen en op de vertrek- en aankomsthallen.”

  De Skyhall, die toegankelijk zal zijn vanaf de maand maart en ook tal van vergaderzalen omvat, zal beschikbaar zijn voor evenementen van alle aard. Prestigieuze evenementen op een toekomstgerichte locatie die al even prestigieus is.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2022 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel