Het Westerpunt

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f
 • architecture-04-f
 • architecture-05-f

  Het Westerpunt is het nieuwe uitkijkpunt in De Panne (BE) met zicht op het natuurreservaat De Westhoek, de zee en de stranden. Het uitkijkpunt is een architecturaal hoogstandje dat kadert in het project Horizon 2025 van de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer.

  Waar?

  Het uitkijkpunt komt op het einde van de betonnen duinvoetversterking van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK). Deze duinvoetversterking wordt ook gebruikt als wandeldijk en ligt in het verlengde van de zeedijk. Het uitkijkpunt zal toegankelijk zijn via de wandeldijk en via het lager gelegen strand. Dankzij z’n ligging, net naast de duinen en het Westhoekreservaat, is het uitzicht rondom adembenemend.

  Wie?

  Het ontwerp komt van het architectenbureau studio MOTO in samenwerking met stabiliteitsbureau Mouton. Zij kwamen als winnaar uit de bus van de architectuurwedstrijd WinVorm, waar meer dan 60 bureaus zich voor hadden kandidaat gesteld. Het college van burgemeester en schepenen van De Panne gaf op vrijdag 10/04/2020 groen licht aan de realisatie van de constructie.

  Het project is dus een samenwerking tussen het architectenbureau, het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, de Provincie West-Vlaanderen Westtoer en lokaal bestuur De Panne.

  Wat?

  Het uitkijkpunt wordt 6 meter hoog en is volledig in beton gerealiseerd: een robuust materiaal dat qua kleur en structuur mooi aansluit bij het strand en de duinen en dat bovendien opgewassen is tegen het agressieve zeeklimaat. Leuke extra is dat bij springtij de ingang op het strand overspoeld wordt door zeewater.

  Het uitkijkpunt is een geometrische trap die je vanop de wandeldijk mee de hoogte inneemt, tot je uittorent boven het strand, om je dan weer verder mee naar beneden te nemen naar het lager gelegen strand of de dijk. 

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2022 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel