Neutelings Riedijk Architects designen Heldentoren in Knokke-Heist

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f

  Architect: Neutelings Riedijk Architects

  De bouw van de Heldentoren gaat van start. Neutelings Riedijk Architects designden de Heldentoren in kuststad Knokke-Heist.

  De toren van 70 meter zal een van de hoogste gebouwen van de Belgische kust worden. Developer SALT & dvlp. is deze zomer gestart met de verkoop van de appartementen.

  Na uitgebreid onderzoek viel de keuze op een ensemble van drie bouwvolumes die samen een stedenbouwkundige compositie vormen. Deze drie volumes verlopen in bouwhoogte. Komende vanuit Knokke is er eerst een laagbouwpaviljoen ter hoogte van de nieuwe rotonde op de Elizabetlaan, dan een middelhoog volume van zes bouwlagen, en tot slot een toren van twintig lagen op de zichtas van het Heldenplein. De toren is zeer slank en werd naar boven toe verjongd, zodat er alleen een rank element uitsteekt. De toren en de twee andere volumes hebben afgeronde en gebogen volumes die samen een grote golfbeweging maken. De compositie van het bouwvolume en de gevel werden verder verfijnd door middel van horizontale geleding. Het volume van de toren werd onderverdeeld in vier gestapelde blokken van telkens drie verdiepingen, met daartussen steeds twee inspringende verdiepingen. De hoogtes sluiten aan bij de bestaande hoogtes van de omgeving: de laagbouw van Heist centrum, de middelhoogbouw van de zeedijk en tot slotte het hoogbouwaccent in de as van het Heldenplein. De andere verfijning is de vertrapping van de toren naar boven toe. Door deze verjonging is de brede voet van de toren met winkels en horeca stevig verankerd in het stadsweefsel, terwijl de top van de toren relatief slank is. Het geheel heeft een speels en luchtig effect dat de verticaliteit van de toren breekt. Door deze verjonging ontstaan telkens grote zuidgerichte dakterrassen met zicht op zee.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2022 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel