De globale aanpak van de stad

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f

  Architect: SCAU en B2Ai

  De groepering van Alheembouw en Cordeel, geassocieerd met de architectenbureaus SCAU en B2Ai, de structureel ingenieurs van Bollinger+Grohmann en de technische studiebureaus Istema en HQE SuReal, is aangewezen als kandidaat bij de wedstrijd voor het nieuwe stadion van Club Brugge.

  Onlangs maakte Club Brugge het ambitieuze project bekend voor zijn nieuwe stadion, dat er in 2023 komt. Het nieuwe stadion verrijst op de locatie van het huidige Jan Breydelstadion (29.000 plaatsen) en telt 40.000 plaatsen, maar is toch compacter. Het wordt gebouwd in de wijk Sint-Andries, in het hart van een nieuw park (onlangs voorgesteld door Bart Verhaeghe, voorzitter van de club). Een van de vele hoogtepunten zijn de tribunes met een helling van bijna 35 graden. Zo hoeft de 'spionkop' niets van de wedstrijd te missen.

  Maar wat dit project echt uniek maakt, is de manier waarop het twee belangrijke uitdagingen aanpakt: een stadion bouwen dat bij alle supporters een ijzersterk clubgevoel oproept, dat plaats biedt aan grote, luide menigtes én dit alles doet zonder de rust in de woonwijk te verstoren, zodat de buurtbewoners van hun rustige omgeving kunnen blijven genieten.

  “We hebben goed nagedacht over het tijdelijke en ruimtelijke verband van het geheel – het park en het stadion, dus. Het is meer een 'scène' dan een masterplan. Hiermee willen we iedereen tevreden stellen: voor de buurtbewoners beperken we de visuele en de geluidsimpact door het stadion in het park te laten opgaan. En voor de supporters creëren we een aankomstervaring die meteen voor sfeer en een zinderend, spannend gevoel zorgt.” (Mathieu Cabannes, vennoot bij SCAU architecture & Xavier Callens, B2Ai Architecten)

  Eerste Belgische stadion met drukring

  Het nieuwe stadion is voorzien van allerlei geavanceerde technologieën en architecturale hoogstandjes, maar een van de meest opvallende elementen is de ringstructuur die het dak draagt. Het stadion wordt zo het eerste in België met een drukring in het dak en een trekring erbuiten. Deze structuur, die helemaal anders is dan bij een traditioneel stadion, biedt het dak de nodige ondersteuning. Dankzij deze techniek kan de nokhoogte van het dak worden verlaagd. Zo past het nieuwe stadion mooier in de omgeving en vormt het dak een visuele meerwaarde én een echte blikvanger voor de toeschouwers.

  “Het stadion werd op een plint van 6 meter hoog geplaatst. Op deze manier konden we een tweede schaalverkleining doorvoeren en het bouwwerk naadloos in de omgeving laten passen. Ook door de hoeken van het stadion af te ronden, verzachten we de visuele impact. Zo ontstaat een stadion dat in de smaak valt bij de voetballiefhebbers én rekening houdt met de buurtbewoners.” (Mathieu Cabannes, vennoot bij SCAU architecture & Xavier Callens, B2Ai Architecten)

  Deze technologische krachttoer heeft nog een verrassend element: de videoschermen die boven het veld zijn geplaatst. In heel Europa beschikken maar enkele stadions over zo'n systeem, zoals dat van Frankfurt.

  Een uniek team

  Al even opvallend aan het totale plaatje is de samenwerking tussen het gerenommeerde Parijse bureau SCAU architecture, het Belgische architectenbureau B2Ai en het van oorsprong Duitse ingenieursbureau Bollinger+Grohmann.

  “Dat we samen met SCAU architecture aan dit project kunnen werken, maakt dat we onze expertise kunnen uitbreiden en kunnen leren van elkaars visie. Wij hebben ervaring met grootschalige projecten in de regio, SCAU heeft al eerder stadions gebouwd. Dit is voor ons een van de belangrijkste projecten waar we de komende jaren aan zullen werken en dan is zo’n partner met internationale ervaring een absolute meerwaarde.” (Xavier Callens, B2Ai Architecten)

  “We voeren al jarenlang onderzoek naar de rol van sport en spel in de stad (het Stade de France, het Stade Vélodrome in Marseille, het Stade Bauer in Saint-Ouen, de Aréna Porte de la Chapelle in Parijs …), de symbolische kracht van het speelveld en de evolutie van de relatie tussen sportvoorzieningen en de openbare ruimte. Omdat contouren (die het gebied afbakenen zonder het echt van de omgeving te scheiden) hierbij een belangrijke rol spelen en het een element is dat de gemeenschap bij elkaar brengt, zijn we ervan overtuigd dat het spel een sterke schakel kan zijn in de globale aanpak van de stad.” (Mathieu Cabannes, vennoot bij SCAU architecture)

  “Zelfs wanneer het stadion 'slaapt', blijft het er levend uitzien. Rond de zuilengalerij zit een membraan dat de twee doelstellingen van het project verwezenlijkt: het geeft de evenementen in en rond het stadion een uitzonderlijke uitstraling en het wekt een gevoel van zachtheid op. Het zorgt ervoor dat het stadion in de wijk en het park 'vervaagt', zodat het niet opvalt voor de buurtbewoners. Het membraan is doorzichtig genoeg om duidelijk te maken dat het stadion binnennin leeft, maar ook mysterieus genoeg om niet alles in één oogopslag te onthullen. De structuur werkt als een filter: niet alleen visueel, maar ook voor de weersomstandigheden, het geluid ... Het verfijnde uiterlijk doet denken aan Brugse kant, en de ambiguïteit van het materiaal staat in contrast met de typische, stevige visuele taal die de andere elementen van het stadion spreken.” (Mathieu Cabannes, vennoot bij SCAU architecture & Xavier Callens, B2Ai Architecten)

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2022 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel