Een duurzaam bijna-nul-energie-gebouw

Een duurzaam bijna-nul-energie-gebouw

De bouwvergunning voor het Learning and Innovation Center is verleend. Op de grens tussen de campus VUB en de campus ULB zal over een paar jaar een nieuw gebouw verrijzen. Het Learning and Innovation Center zal verschillende ruimtes behelzen waar hoogtechnologische apparatuur de kennisuitwisseling ondersteunt. Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, publiceerde ondertussen de opdracht voor de werken. 

Het Learning and Innovation Center (LIC) werd ontworpen door evr-architecten, A229, Ney & Partners en Arcadis. Het LIC werd opgevat als een incubatiekamer voor innovatie en een netwerkcentrum waar de academische wereld en de maatschappij elkaar ontmoeten; een plek waar onderzoek, uitwisseling en opleiding samenkomen. De nieuwbouw gaat op alle vlakken vooruitstrevend zijn. Het vormt een verbinding tussen de campussen van de ULB en VUB. Het zal de nieuwste technologieën inzetten om de ontwikkeling van studenten te ondersteunen. En het zal kennisuitwisseling met experten uit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties mogelijk maken. Het nieuwe studiecentrum zal symbool staan voor de hechte samenwerking tussen de VUB en de ULB. Het brengt de bibliotheek “exacte en toegepaste wetenschappen” van de VUB samen met de bibliotheek “sciences et techniques” van de ULB. 

Het zal de studenten van beide campussen uiteenlopende leeromgevingen aanbieden: stille ruimtes voor individuele studie, lokalen om samen te werken, experience centers voor activiteiten met kleine groepen en actieve leerlokalen. Daarnaast worden ook banden aangehaald met externe partners uit het bedrijfsleven en maatschappij via project- en exporuimtes. Bijna-nul-energie-gebouw Het moet een voorbeeld worden: een duurzaam bijna-nul-energie-gebouw opgetrokken uit milieuvriendelijke materialen dat naadloos geïntegreerd is in het groene landschap, uitgerust met krachtige ICT-toepassingen. Dankzij de digitale tools zullen bezoekers toegang hebben tot wereldwijde kennisbronnen en contacten kunnen leggen over de hele wereld. Het LIC zal zeven verdiepingen tellen, met een totale oppervlakte van 9.000 m². In totaal zal er ruimte zijn voor duizend personen, waarvan tachtig procent studenten, tien procent academische staf en tien procent externe bezoekers. Ondertussen werd ook de opdracht voor de werken gepubliceerd. De werken zouden zo’n 2,5 jaar duren. Het budget voor het volledige project, werken en studies, is zo’n kleine € 22.000.000, waarvan 88% betaald wordt door Beliris en 12% door de universiteiten.

architecture 02 f

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Vertegenwoordiging Italië
Casiraghi Global Media srl
Via Cardano 81
IT - 22100 Como - Italia
+39 031261407

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Podcast en webinars : Lylian Kubiak

Social Media : Vincent de Puydt

Verantwoordelijke uitgever :
Philippe Maters

Social

MediaXel bvba - © 2022 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel