Nieuw crematorium Oostende

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f

  foto's © Hans Morren - Architect:  OFFICE Kersten Geers David Van Severen

  Voor de bouw van het crematorium werd door de Vlaamse Bouwmeester een Open Oproep gestart die werd gewonnen door architectenbureau OFFICE Kersten Geers David Van Severen uit Brussel. Er werd daarbij gekozen voor een origineel concept. In samenwerking met landschapsarchitect Bas Smets is er gestreefd naar een zo optimaal mogelijke integratie van het complex met de polderomgeving van Oostende. Daardoor staat het gebouw niet alleen op zichzelf, maar wordt het ook onderdeel van een groter ontwerp, waarin verschillende elementen op delicate en serene wijze samenkomen.

  Vanwege deze plek is er vanuit de centraal gelegen ceremoniële zalen volop uitzicht op dit polderlandschap. Het schuine dak, dat een prominente hoofdrol speelt in het ontwerp van het gebouw, werd bezaaid met daklichten en abstracte vormen die er eveneens voor zorgen dat licht en lucht de ruimtes binnen worden gebracht. Kunstenaar Richard Venlet, die vanaf het begin onderdeel was van het ontwerpteam, zorgde ervoor dat de schoorsteen niet opvalt. Verder werd het crematorium georganiseerd in zijdelingse stroken van verschillende breedtes met daarin ontvangstruimtes, wachtkamers en ceremoniële zalen. De ontvangstruimte bevindt zich onder het laagste punt van het gebouw, zodat er een intiemere sfeer kan ontstaan. De ovenruimte bevindt zich onder het hoogste dakpunt, zo’n tien meter hoog.

  In het crematorium kunnen jaarlijks 2.000 crematies plaatsvinden. Er zijn twee ovens, met plaats voor een derde als de capaciteit niet voldoende blijkt. De uitbating van het crematorium is in handen van de intercommunale OVCO, de vereniging voor crematoriumbeheer.

  Naast dat in de aula’s aanwezigen afscheid kunnen nemen van de overledene, krijgen de zalen ook een culturele functie. Er zullen in de toekomst lezingen, symposia of passende muziekoptredens plaatsvinden.

  Het crematorium werd begin dit jaar opgeleverd na een drie jaar durende verbouwing onder leiding van aannemingsbedrijf Braet nv.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2022 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel