Team VenhoevenCS-B2Ai maakt winnend ontwerp voor Piscine de Blocry in Wallonië

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f

  Het team van Artes, VenhoevenCS, B2Ai architects, Sweco en Setesco heeft het winnende ontwerp gemaakt voor het nieuwe Piscine de Blocry in Ottignies-Louvain-La-Neuve. De wedstrijd is onderdeel van het ‘Plan Piscine’: een initiatief in Wallonië om alle zwemfaciliteiten te verbeteren. Samen met een nieuwe langzaamverkeersroute vormt het zwembad straks de toegangspoort naar de wijk Hocaille. Het is een zwembad voor iedereen: schoolkinderen, families en sporters. Hiermee zal het ook een belangrijke bijdrage leveren aan de sociale interactie en cohesie in de stad.

  Met een groot olympisch zwembad (50x25 m) geschikt voor nationale wedstrijden voor diverse  sporten, zoals afstanden zwemmen, synchroon zwemmen, duiksport en waterpolo, is dit straks een van de grootste zwembaden van Wallonië. Maar het gebouw daarvoor is juist zo compact mogelijk ontworpen om optimaal aan te sluiten op een Natura 2000 gebied met een rijk en biodivers bos. Het compacte gebouw helpt tegelijkertijd om het energiegebruik zoveel mogelijk te beperken.

  Uit respect voor de bijzondere omgeving is de vormgeving van het gebouw eenvoudig en ingetogen. De gevels zijn voorzien van antracietkleurige metalen panelen met een bijzondere textuur. Het horizontale bouwvolume wordt geaccentueerd door grote horizontale raamstroken die zorgen voor daglicht en panoramisch uitzicht vanuit het zwembad. Verschillen in kleur en materiaalgebruik in het interieur dragen bij aan de articulatie van verschillende ruimtes in het zwembad en ondersteunen de oriëntatie van bezoekers.

  Het dak is gemaakt met een houtconstructie. Hiermee wordt de CO2 uitstoot van de bouw sterk beperkt en wordt CO2 voor lange tijd opgeslagen. Daarnaast is het dak volledig voorzien van zonnecellen. De toegepaste combinatie van installaties zorgt voor een grote besparing van energie voor warmte en elektriciteit.

  • Ottignies-Louvain-la-Neuve, België
  • opdrachtgever: UCLouvain, Fédération Wallonie-Bruxelles en Gemeente Ottignies-Louvain-la-Neuve
  • hoofdaannemer: Artes
  • architecten: VenhoevenCS architecture+urbanism & B2Ai
  • https://venhoevencs.nl/projects/piscine-de-blocry
  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2022 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel