Meer beleving in de stad

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f
 • architecture-04-f
 • architecture-05-f

  Bouw nieuwe woon- en werkbuurt Roelevard schiet uit de startblokken. Het project is een ontwerp van de architectentandem Snøhetta/B2Ai. 

  Nu de voorbereidende werken achter de rug zijn, is het zover: Roelevard, het grootste herontwikkelingsproject in jaren in Roeselare, is nu echt gestart. De komende jaren verrijzen aan het Stationsplein twee architecturale pareltjes - Lux en Bronze - met een mix van appartementen, kantoren, handelsruimtes en een ondergrondse parking. Opvallend is dat het ganse project vroeger klaar zal zijn dan eerst gepland. De eerste kantoren en handelsruimtes worden al eind volgend jaar opgeleverd, de appartementen volgen in 2023. De voorverkoop loopt ondertussen als een trein. De Roeselaarse burgemeester Kris Declercq en schepen van Stadsontwikkeling Nathalie Muylle gaven vandaag samen met de projectontwikkelaars Steenoven en ION het officiële startschot van de werken.

  Roeselare heeft als centrumstad de afgelopen jaren een serieuze doorstart genomen. Dat blijkt niet alleen uit het stijgend aantal inwoners, maar ook uit de visie van het stadsbestuur om de stad op een duurzame manier te vernieuwen. Zo moet het nieuwe stadhuis het meest duurzame van Vlaanderen worden, onder meer door het gebruik van de modernste technieken en de beslissing om het complex op te trekken in houtskeletbouw. Roelevard is de kers op de taart van die stadsvernieuwing. Het project omvat liefst 81 appartementen, 6.000 vierkante meter kantoren, 650 vierkante meter winkels, een ondergrondse parking voor 144 auto’s, 82 bergingen, 288 private fietsenstallingen en een publieke fietsenparking voor 60 fietsen. 

  Referentieproject

  Roelevard zal de stationsomgeving van Roeselare niet alleen een volledig nieuwe look geven, het wordt ook een referentieproject voor gans Vlaanderen op het vlak van duurzaam bouwen.

  Het Noorse Snøhetta tekende onder meer voor het Opera House in Oslo, het vernieuwde Times Square in New York en het Memorial Museum op Ground Zero. Maar ook B2Ai, dat zijn roots heeft in Roeselare, zijn geen kleine jongens. Zij werkten onder meer mee aan het ontwerp voor het nieuwe stadion van Club Brugge, AZ Zeno in Knokke-Heist en de Leopoldskazerne in Gent.

  Speciale waterkerende wand

  De inwoners van Roeselare zagen de voorbije maanden al wat bedrijvigheid op de site tussen het Stationsplein en de Spoorweglaan. Zo werden er tussen oktober 2020 en midden februari aanpassingen uitgevoerd aan de straatriolering en werd de aansluiting voor het warmtenet al gerealiseerd. Begin mei startten de aannemers dan met de eigenlijke bouwwerken. Nu de site bouwrijp is gemaakt, wordt een zogenaamde ‘cutter soil mix’-wand geplaatst tot in de kleilaag op een diepte van 19 meter. 

  Strakke planning

  Zodra de keerwand geplaatst is, vermoedelijk midden deze maand, starten de eigenlijke graafwerken. De aannemer houdt er een bijzonder strakke planning op na. Als alles goed gaat, zullen de twee gebouwen Lux en Bronze eind volgend jaar al volledig wind- en waterdicht zijn. Dat is een stuk sneller dan eerst gepland.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2022 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel