‘The Grand’ in Nieuwpoort krijgt groen licht

‘The Grand’ in Nieuwpoort krijgt groen licht

Nu al meer dan duizend kandidaat-kopers voor 70 appartementen

Het stadsbestuur van Nieuwpoort heeft het licht definitief op groen gezet voor de herbestemming van het voormalige ‘Le Grand Hôtel’ uit 1924, later gekend als de ‘White Residence’. En opvallend: het loopt vandaag - drie jaar vóór de geplande oplevering - al storm voor de 70 appartementen in ‘The Grand’, zoals het monument voortaan zal heten. Meer dan duizend kandidaat-kopers ambiëren al een eigen stekje in dit historische gebouw. De verkoop startte op 12 juli.

Wie deze zomer een bezoekje brengt aan Nieuwpoort-Bad wordt voor het laatst geconfronteerd met de verloederde aanblik van de voormalige ‘White Residence’, één van de laatste historische kroonjuwelen op de hoek van het Hendrikaplein en de Zeedijk. De Stad Nieuwpoort heeft immers zopas de definitieve omgevingsvergunning verleend voor het project ‘The Grand’.

VDD Project Development, ontwikkelaar van historische projecten, koestert grootse ambities voor het historische monument. In samenwerking met het internationaal gerenommeerde architectenbureau David Chipperfield Architects uit Londen zal het ooit zo fiere belle époque-gebouw voor zijn 100-jarig jubileum al zijn grandeur terugkrijgen én wordt het dé architecturale parel aan de Noordzee. Het project omvat niet alleen 70 appartementen, maar ook een zwembad met wellnessfaciliteiten, een bar, een brasserie, een aantal handelsruimtes, een ondergrondse parking met plaats voor 115 auto’s en een fietsenbergplaats voor 248 fietsen.

Toparchitect

Om het project vorm te geven, doet VDD een beroep op het geprezen Londense architectenbureau David Chipperfield Architects. Dat geniet al jaren wereldfaam voor zijn fijngevoelige restauraties, waaronder dat van de Royal Academy of Arts in Londen en de herbestemming van historische UNESCO sites, waaronder de renovatie van het ‘Neues Museum’ in Berlijn.

“Het project in Nieuwpoort-Bad vergt een geraffineerde aanpak, met respect voor het originele design. Het ontwerp toont een vernieuwende manier van restauratie en herbestemmen en is het resultaat van een intensief traject met het Agentschap Onroerend Erfgoed en de Stad Nieuwpoort. Op basis van een bouwhistorische analyse werd een waardeschaal bepaald van het pand. De historische verdiepingen worden getrouw gerestaureerd en de historische lacunes worden gereconstrueerd op basis van iconografisch materiaal. De nieuwe verdiepingen gebeuren volgens een architecturale herinterpretatie waarbij afleesbaar is dat het om nieuwe toegevingen zijn die harmonieus ingebed zijn in de uitstraling van het monument. Op die manier krijgt Nieuwpoort opnieuw het landmark dat het verdient.” (David Chipperfield, architect)

Naast David Chipperfield Architects worden ook hp Engineers, gespecialiseerd in duurzame, technische installaties, betrokken bij het project. Net als de ingenieurs van Mouton - specialisten in stabiliteitsstudies - en de gerenommeerde erfgoedarchitecten van het Brusselse Origin.

www.thegrand.be

  • Aangemaakt op .

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Vertegenwoordiging Italië
Casiraghi Global Media srl
Via Cardano 81
IT - 22100 Como - Italia
+39 031261407

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Podcast en webinars : Lylian Kubiak

Social Media : Vincent de Puydt

Verantwoordelijke uitgever :
Philippe Maters

Social

MediaXel bvba - © 2022 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel