Vier blikvangende torens in Brusselse Noordwijk

 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-

  Architect: Jaspers-Eyers

  In de Brusselse Noordwijk heeft Besix onlangs het Quatuor-gebouw opgeleverd. Jaspers-Eyers ontwierp dit complex als een ensemble van vier torens, die met elkaar verbonden zijn door een grote, publiek toegankelijke binnentuin.

  De torens lijken sterk op elkaar, maar hun hoogte varieert van vijf tot achttien verdiepingen. Dat heeft alles te maken met de urbanistische context. De twee westelijke torens zijn lager omdat de bestaande omliggende gebouwen ook lager zijn. De oostelijke torens moeten dan weer deel uitmaken van het imposante landmark dat de toegang tot de wijk zal vormen.

  De sokkel, die zowel de vier torens schraagt als de hele tuin omringt, telt twee volledig beglaasde niveaus met daarop twee niveaus met hetzelfde gevelritme als de torens. Op de sokkels vormt een wandelweg met tuinterrassen de verbinding tussen de vier torenvolumes. De buitengevels volgen niet slaafs de rooilijnen, maar zijn afgerond en springen hier en daar in, waardoor de tuin vanaf de straat zichtbaar wordt.

  Kleine ecologische voetafdruk

  Quatuor streeft naar de Breeam-score 'outstanding.' Het gebouw produceert 30% van zijn energie ter plaatse en voldoet onder meer hierdoor aan de criteria van passiefbouw. Het is ook uitgerust met zonnepanelen, regenwaterrecyclagesystemen, drievoudige beglazing, hoogwaardige thermische isolatie en geothermische verwarmings- en koelsystemen. Bij de bouw werd voorrang gegeven aan het gebruik van materialen uit Europa, zodat de transportlijnen beknopt konden blijven. Dit leidde samen met de kwaliteit van de gekozen materialen tot een doeltreffende vermindering van de ecologische voetafdruk.

  Volgens Jean-Philip Vroninks, CEO van bouwheer en vastgoedinvesteerder Befimmo, zijn de architecten en aannemers erin geslaagd een werkomgeving te creëren die volledig kadert binnen de huidige hybride werkwereld. "Ze biedt een totaaloplossing met een combinatie van kantoren, coworkingruimtes en verschillende diensten." De Noordwijk, vlakbij spoorwegstation Brussel-Noord, is een van de belangrijkste zakendistricten van Brussel. "Quatuor zal bijdragen aan de verdere herontwikkeling van de wijk," aldus nog Vroninks.

  Quatuor biedt 60.000 m² aan werkruimte, waarvan 7.000 m² aan coworking-ruimtes. Prestigieuze huurders, waaronder Beobank, Touring en Buy Way Personal Finance, hebben al een huurcontract ondertekend. Naast de kantoorruimte, de coworking-ruimtes en de tuin, kunnen de huurders gebruik maken van rooftop terrassen, bars en restaurants langs de binnentuin, een fitnessruimte en een cultureel centrum. De ondergrondse parkeerinfrastructuur kan 300 fietsen en 314 auto's opvangen. Een derde van deze plaatsen is uitgerust om elektrische voertuigen te parkeren.

  Tekst: Koen Mortelmans
  Foto: Philippe Pireaux / Besix

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2022 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel