Een groene make-over voor Flagey Brussel

 • architecture-
 • architecture-

  De ontwerpwedstrijd voor de herinrichting van het Flageyplein en het Heilig-Kruisplein in Elsene werd gewonnen door het team Kollektif landscape – Fallow – Ecorce. Het ontwerp voorziet in een aanzienlijke vergroening die deze bruisende ontmoetingsplek toekomstbestendig moet maken. De gemeente Elsene en de Brusselse regio zullen samen instaan voor de realisatie in 2023.

  Deze zomer selecteerden de gemeente Elsene en de Brusselse regio in samenwerking met de Brusselse Bouwmeester vier ontwerpteams die hun ideeën voor de vergroening van het iconische Flageyplein en het aangrenzende Heilig-Kruisplein verder mochten uitwerken en voorstellen. Het Gentse ontwerpbureau Kollektif landscape en het Brusselse Fallow met ondersteuning van studiebureau Ecorce werden uiteindelijk geselecteerd.

  Het wedstrijdontwerp voorziet een sterke vergroening van beide pleinen met een aanplant van in totaal 60 nieuwe bomen en zones met nieuwe beplanting. Ook de huidige boomvakken worden aangepakt om de groeicondities van de bestaande bomen te verbeteren. De ingrepen moeten helpen om het plein te verkoelen in de zomermaanden, water te bergen bij hevige regen, een grotere biodiversiteit te introduceren en een meer aangename ruimte te creëren voor ontmoeting.

  Het nieuwe ontwerp houdt in sterke mate rekening met de bestaande activiteiten (markt, circus enz.) en het oorspronkelijke ontwerp van Latz en partners. Zo blijft de centrale ruimte op het Flageyplein volledig open en blijven eveneens de banken en fonteinen behouden. Het ontwerpteam zal het wedstrijdontwerp verder verfijnen in onderling overleg met de verschillende partners en actoren in de komende maanden.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2022 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel