Ecologische vakantiewoning: groots wonen met minimale impact

  • architecture-
  • architecture-
  • architecture-

    Deze woning van POLYGOON Architectuur ligt in een zone bestemd voor weekendverblijven. Het streefdoel was om een vakantiewoning te bouwen die maximaal opgaat in de bosrijke omgeving. Om de impact op de natuur te beperken, rust de constructie op elf smalle palen. De woning zweeft zo een halve meter boven het terrein en kan in haar geheel verplaatst worden. Op termijn kan nog een terras worden aangelegd op twee extra palen.

    De voorschriften waren streng: de grondoppervlakte mocht slechts 65 m² bedragen en de bovenverdieping moest aanzienlijk kleiner zijn dan het gelijkvloers. Toch wilde de bouwheer niet inboeten op ruimtegevoel. Dankzij drie verrassende ingrepen kon die droom worden waargemaakt. Ten eerste zorgt het vijfhoekig grondplan (met drie stompe hoeken) voor een organisch en zacht gevoel van ruimte. De loopcirculatie rond het centrale sanitair blok en de vele uitzichten versterken dat. Daarnaast zorgt het lessenaarsdak voor een nokhoogte achteraan van 7 meter, en zo voor meer bruikbare ruimte op de mezzanine. Door ten slotte een vide door te trekken tot in de nok, stroomt het daglicht binnen. 

    De woning zelf is 100% bio-ecologisch gebouwd, met nagroeibare materialen. Het houtskelet werd door de schrijnwerker voorbereid en de modules werd op 5 dagen tijd in elkaar gezet. De bouwheer heeft aansluitend veel werk zelf gedaan, zoals de isolatie, gevelbekleding en binnenafwerking. De buitenkant van het houtskelet werd bekleed met schorsplanken (schaaldelen lariks) op houtvezelplaten wat zorgt voor een damp-open buitensysteem. De binnenkant werd luchtdicht afgewerkt met OSB-platen. Overal werd voor inlands naaldhout gekozen: budgetvriendelijk, makkelijk hernieuwbaar en de bouwheer kan de kosten nog meer drukken door zelf aan de slag te gaan. Ook de ramen zijn van hout. Het dak bestaat uit houtvezelplaten met daarbovenop minerale vezelcementplaten. De onderkant van het buitenskelet bestaat uit betonplex en de vloer werd zoals het dak en de gevels geïsoleerd met houtvezelplaat. 

    De bouwheer koos bewust voor circulair bouwen. Zo werden de keuken en badkamer ingericht met gerecupereerde materialen. De hele woning is verplaatsbaar, recycleerbaar en afbreekbaar.

    De technieken blijven niet achter. De doorgedreven isolatie drukt de stookkosten: een houtkachel volstaat om het hele huis te verwarmen. Daarnaast werd een innovatieve luchtwarmtepompboiler geïnstalleerd, die op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier sanitair water opwarmt door energie uit de lucht te halen.

    Deze compacte woning met een bewoonbare oppervlakte van 70 m² is groots, zowel in ambitie als in ruimtelijkheid. Ze toont aan dat bio-ecologisch, circulair en klein bouwen hand in hand kan gaan met comfort en slim ruimtegebruik – en een geweldig uitzicht vanuit de badkuip.

    www.polygoon.be

    • Aangemaakt op .

    Adressen

    België
    MediaXel
    Maria van Hongarijelaan 64
    BE - 1083 Brussel
    +32 (0)2 772 40 47
    +32 (0)2 771 98 01 (fax)

    Vertegenwoordiging Italië
    Casiraghi Global Media srl
    Via Cardano 81
    IT - 22100 Como - Italia
    +39 031261407

    Contact

    Secretariaat : Pascale Cloots

    Advertenties :

    Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

    Podcast en webinars : Lylian Kubiak

    Social Media : Vincent de Puydt

    Verantwoordelijke uitgever :
    Philippe Maters

    Social

    MediaXel bvba - © 2022 - 
    Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel