GROUP A, archipelago en Tractebel geselecteerd voor Premetro Antwerpen

 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-

  Het multidisciplinaire team, bestaande uit GROUP A, archipelago en Tractebel, is door de Vlaamse Vervoermaatschappij – De Lijn – geselecteerd voor de studies voor de Premetro Antwerpen. Deze studies bestaan uit het in gebruik nemen van de ongebruikte metrotunnels onder de Kerkstraat/Pothoekstraat en afwerking van de stations Stuivenberg en Willibrordus. En de afwerking van de stations Drink en Morckhoven op de lijn onder de Turnhoutsebaan. Het team ziet als belangrijkste uitdaging om de aanwezige “hardware” uit de jaren 70/80 te vertalen naar het heden. Om stations te realiseren die uitnodigend zijn, herkenbaar en sociaal veilig, met een uitstraling die recht doet aan het unieke karakter van de stad Antwerpen.

  Respect voor het verleden, geworteld in het heden

  Het ontwerp voor de vier Premetro-stations is een ontwerp met respect voor het verleden en de gegroeide context, maar geworteld in het heden en met ruimte voor de ontwikkelingen van de komende 30 jaar. Dit vereist een fijngevoelige en holistische aanpak, die de noden van mobiliteit accommodeert en de reizigerservaring een plaats geeft. Het team ziet het als zijn opdracht om stations te realiseren die uitnodigend zijn, herkenbaar en sociaal veilig: comfortabele stedelijke interieurs met veel transparantie en overzicht. Stations die naadloos zijn ingebed in het bestaande premetro-netwerk, die toekomstbestendig zijn en waarbij geen concessies zijn gedaan aan de onderhouds- en schoonmaakaspecten. Om dit te bereiken wil het team de concepten “gemeenschap”, “identiteit”, “placemaking”, “welzijn” en “circulariteit” aan de basis leggen van het project. Om innoverend te zijn en een goed werkende, in de stad geïntegreerde metrolijn te ontwikkelen, die zowel op sociaal als technisch gebied symbool kan staan voor de mobiliteit van de toekomst.

  Voor het lichtontwerp heeft het team de samenwerking opgezocht met Beersnielsen, bekend van het lichtontwerp voor de Metro Oostlijn in Amsterdam.

  https://groupa.nl

  https://archipelago.be

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2022 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel