Nieuw kenniscentrum in Geraardsbergen is groen stadsbaken

 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-

  Architect Koen Van Der Mynsbrugge

  De bibliotheek, het stadsarchief, vergaderzalen en werkruimtes voor stadsdiensten: allemaal krijgen ze binnenkort hun eigen plek in het gloednieuwe kenniscentrum van de Oost-Vlaamse stad Geraardsbergen, dat over een jaar de deuren zal openen. 

  Uniek gebouw met groen karakter

  Al deze functies in één gebouw, dat was aanvankelijk niet zo voorzien. Architect Koen Van Der Mynsbrugge, die met zijn architectenbureau een ruime expertise heeft opgebouwd in overheidsopdrachten en woningbouw, kreeg het project toegewezen in 1987. De oorspronkelijke opdracht omvatte enkel de bouw van een nieuwe bibliotheek, aangezien het gebouw in de Gasthuisstraat niet meer voldeed aan de noden van een hedendaagse bibliotheek. Verschillende inplantingsplaatsen werden overwogen, alvorens de keuze in 2015 op de huidige en finale site achter het administratief centrum en het politiegebouw is gevallen. Daar is de voorbije periode een imposant, groen baken herrezen, zowel letterlijk als figuurlijk. Om het groene karakter van het gebouw te accentueren koos het bouwteam voor een bijzondere geglazuurde groene gevelsteen.

  Esthetisch en duurzaam

  Architect Koen Van Der Mynsbrugge streefde naar een minimale energievraag en wilde de energievraag maximaal reduceren, fossiele brandstoffen terugdringen en zoveel mogelijk duurzame energiebronnen inzetten. 

  Vaste velden en opendraaiende ramen zijn van buitenaf niet te onderscheiden, ook de glasbalustrades, die met het oog op de doorvalveiligheid geïntegreerd werden, zijn haast niet zichtbaar. Het gevelsysteem werd gecombineerd met de CTB-zonwering, die dankzij haar vormgeving en positie van de lamellen een optimale zonwering én een transparante doorkijk garandeert. De lamellen kunnen ook bij hoge windsnelheden gebruikt worden en zowel in opbouw gemonteerd als verborgen geïntegreerd worden in de gevel.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2022 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel