Dakzwembad op Abattoir

 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-

  Het Brussels Gewest heeft zopas de stedenbouwkundige vergunning afgeleverd voor Manufakture.

  In 2019 organiseerde Abattoir samen met de Brusselse bouwmeester een architectuurwedstrijd voor dit gebouw. Winnaar BAUKUNST gaf een geslaagde invulling aan de ruimtelijke uitdagingen van een gebouw met gemengde functies op de site. De toegang tot het gebouw voor de logistiek en andere voertuigen werd zo ontworpen dat hun impact beperkt blijft en dat voetgangers en fietsers zo veel mogelijk ruimte krijgen.

  Het Manufakture-gebouw zelf bestaat uit twee gestapelde duplexen. Aan de noordzijde van het gebouw zijn twee grote loggia’s geplaatst, verwijzend naar de industriële schaal van het terrein. Die kant herbergt de agrovoedingsfunctie en aanverwante kantoren, wat de gevel activeert. Het dakontwerp is dat van een grote pergola die in dialoog treedt met de tegenoverliggende veranda’s van Foodmet. Dit mooie dakterras biedt bovendien een indrukwekkend zich op de Brusselse skyline. Nu de stedenbouwkundige vergunning is afgeleverd, zal de bouw van Manufakture in de komende maanden van start gaan.

  Het gebouw zal deels via EFRO-fondsen worden gefinancierd en wordt normaal gezien in de lente van 2024 ingehuldigd.

  Het gewest en de VGC staan in voor de extra kosten van de structuurversteviging van het Manufakture-gebouw opdat het onder meer een openluchtzwembad op het dak kan dragen.

  De Brusselse regering heeft het principe goedgekeurd van een investeringssubsidie van € 2.127.000 voor de versteviging van de structuur van het pakhuis Manufakture en de verwerving van een zakelijk recht op het dak ervan om er een openluchtzwembad op aan te leggen in het kader van een publiek-publieke samenwerking.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2022 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel