De nieuwe 'Living Campus' van de KU Leuven (BE)

  Brussels Staatssecretaris voor stedenbouw Pascal Smet bevestigt dat het Brussels Gewest een bouwvergunning verleende aan Belfius Insurance voor de grondige renovatie en transformatie van het Pacheco-gebouw. De vandaag uitgestorven plint van het gebouw wordt een dynamische studentencampus van de KU Leuven met een open blik naar de wijk en de stad.

  Het modernistische Pachecogebouw uit 1969, dat oorspronkelijk bankkantoren en een winkelgalerij omvatte, krijgt hiermee een  nieuwe toekomst.

  Een jaar geleden kondigden Brussels staatssecretaris Pascal Smet, samen met  Belfius Insurance en KU Leuven aan dat ze een oplossing hadden gevonden om het statige Meyboomgebouw op de hoek van de Zandstraat en de Broekstraat te behouden. De toekomstige campus van de KU Leuven zou niet langer in de Zandstraat liggen, maar wel in de sokkel van het Pacheco-gebouw, dat eigendom is van Belfius Insurance.

  Vandaag, één jaar later, kondigen Pascal Smet, KU Leuven en Belfius Insurance samen aan dat het volledige project intussen is ontworpen en dat het Brussels Gewest een bouwvergunning verleende. De reconversie van het gebouw kan dus aanvangen. Het is hiermee een voorbeeldproject op vele vlakken. Duidelijke afspraken leiden tot kwalitatieve projecten en dus ook tot een efficiënt vergunningstraject.

  Belfius Insurance deed een beroep op het Belgische architectenteam a2o-WIT voor het architecturaal ontwerp. Dit team werd geselecteerd na een publieke architectuurwedstrijd georganiseerd door de Brusselse Bouwmeester.

  Het huidige gebouw blijft bewaard en wordt heropgewaardeerd. De vandaag uitgestorven plint, de voormalige ‘Passage 44’ krijgt een actieve functie en zal, in tegenstelling tot vandaag, veel beter worden geïntegreerd in de omliggende publieke ruimte.

  Naast de renovatie en verbouwing van de plint worden er twee nieuwe volumes voorzien op de plint en worden de befaamde daktuinen van René Pechère gerestaureerd.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2022 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel