Een duurzaam en letterlijk ‘veelzijdig’ gebouw

Het team A1AR en JUXTA (architectuur), en Furnibo (uitvoering) winnen de Design & Build-wedstrijd voor het nieuwe Gemeenschapscentrum van Stekene (BE). 

Het kernteam werkte voor dit wedstrijdontwerp samen met de studiebureaus Mouton (stabiliteit), Boydens Engineering /Part of SWECO (technieken en EPB), en Daidalos Peutz (akoestiek). Onderaannemer is ION. 

Het nieuwe Gemeenschapscentrum zal naast de sportinfrastructuur ‘De Sportstek’ komen te liggen. Het gebouw en de omgevingsaanleg vormen zo een sluitsteen voor de vrijetijdszone van de gemeente. Het project biedt onderdak aan een nieuwe bibliotheek, een grote polyvalente zaal, een theaterzaal, kantoren voor het gemeentepersoneel en alle bijhorende logistieke lokalen. De brede en royale gangen die het gebouw doorkruisen krijgen de functie van foyer, inkomhal en doorsteek. Als ‘interne dorpsstraat’ zullen ze een belangrijke plek voor ontmoeting worden. De interne circulatie loopt organisch door naar buiten. 

Zo opent het Gemeenschapscentrum zich aan noordoostelijke kant naar het achterliggende en groene amfitheater. In het zuiden loopt de interne circulatie naadloos over in het ontvangstplein met geoptimaliseerde fiets- en voetgangersverbinding naar de iets verderop gelegen dorpskern. Het ontwerp voor de bibliotheek en de zalen is vanuit alle mogelijke gezichtspunten benaderd, waardoor het als het ware vijf verwelkomende ‘façades’ heeft, en een veelzijdig gebouw zonder ‘achterkant’ is geworden.

— 06 oktober 2022 —

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Vertegenwoordiging Italië
Casiraghi Global Media srl
Via Cardano 81
IT - 22100 Como - Italia
+39 031261407

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Podcast en webinars : Lylian Kubiak

Social Media : Vincent de Puydt

Verantwoordelijke uitgever :
Philippe Maters

Social

MediaXel bvba - © 2022 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel