Een overzichtelijke, lichte ruimte

  • architecture-
  • architecture-
  • architecture-
  • architecture-

    In 2024 krijgt de Groenplaats in Antwerpen (BE) een grondige heraanleg die inspeelt op de nieuwe klimaatuitdagingen voor groen en water. Er komt een centrale toegang naar de ondergrond, een dubbele rij nieuwe bomen, toekomstbomen op de hoeken en nieuwe zitbanken. Ook ondergronds zijn er heel wat verbeteringen zoals een nieuwe grote fietsenparking en een waterbuffer. Ook de aanpalende Eiermarkt en Beddenstraat worden heraangelegd.

    De Groenplaats krijgt nieuwe bomen: een dubbele bomenrij in een rechthoek geeft het plein een nieuw groenvolume. De dubbele bomenrij zorgt ook voor schaduw en verkoeling. De hoeken van het plein krijgen toekomstbomen, zodat ook vanuit de omliggende straten het groen op het plein te zien zal zijn. Toekomstbomen zijn losstaande bomen die alle ruimte krijgen om uit te groeien en zo een plek allure en karakter geven. Langs de bomenrijen is er ruimte voor terrassen van de vele horecazaken, passage, en routes voor hulpdiensten en leveringen. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de beschermde historische gevels en het Rubensstandbeeld blijven het beeld van de Groenplaats bepalen. Hierin is er ook voldoende ruimte voor terrassen en evenementen. De Eiermarkt en de Beddenstraat worden van gevel tot gevel heraangelegd met grote bomen en zitplaatsen voor passanten en bezoekers.

    Ruimte voor bomen en een hemelwaterbuffer

    De riolering onder het plein wordt vernieuwd en in gescheiden stelsel aangelegd. Bijkomend wordt het regenwater van het plein en de daken rondom opgevangen. Een grote ondergrondse waterbuffer zorgt voor extra opslagcapaciteit bij hevige regenval om wateroverlast te vermijden. Om de wortels van de nieuwe bomen ruimte te geven en van voldoende water en voedingsstoffen te voorzien, is een doordacht systeem van ondergrondse groeipockets uitgewerkt. Er wordt een aansluiting voorzien van de waterbuffer naar de ondergrondse groeipockets. Sensoren geven aan wanneer de bomen water nodig hebben zodat ze kunnen uitgroeien tot grote, gezonde exemplaren

    De keerlus van de tram, de toegangspaviljoenen tot de parking, de kiosk en de bestaande bomen verdwijnen. In het midden van het plein komt een centrale toegang naar het vernieuwde premetrostation. Via trappen, roltrap of lift kom je eerst in de ondergrondse toegangshal. Die is vormgegeven als een overzichtelijke, lichte ruimte met korte looplijnen, lange zichtlijnen, transparantie en vloeiende begeleidende wanden. Een plek die plein, premetro, parking, fietsenstalling en winkelcentrum verbindt. Zo wordt de ondergrond een echt verlengstuk van het plein. De eerste verdieping van de ondergrondse parking wordt deels omgevormd tot een ruime fietsenstalling (± 500 plaatsen), toegankelijk via een nieuwe trap met lichte helling en fietsgoot aan de zijde van de Schoenmarkt. De parkeergarage en de fietsenstalling krijgen aparte toegangen om auto’s en fietsers veilig van elkaar te scheiden.

    Het ontwerp van de nieuwe groenplaats is van de tijdelijke vereniging NP Bridging, Wirtz International nv, Ney & Partners, Atelier Veldwerk, Arcadis en Buro Groentechniek.

    • Aangemaakt op .

    Adressen

    België
    MediaXel
    Maria van Hongarijelaan 64
    BE - 1083 Brussel
    +32 (0)2 772 40 47
    +32 (0)2 771 98 01 (fax)

    Vertegenwoordiging Italië
    Casiraghi Global Media srl
    Via Cardano 81
    IT - 22100 Como - Italia
    +39 031261407

    Contact

    Secretariaat : Pascale Cloots

    Advertenties :

    Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

    Podcast en webinars : Lylian Kubiak

    Social Media : Vincent de Puydt

    Verantwoordelijke uitgever :
    Philippe Maters

    Social

    MediaXel bvba - © 2022 - 
    Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel