Brusselse wijk Tour & Taxis wordt internationaal voorbeeldproject

Eén van de grootste stadstransformaties van België gaat laatste fase in

De iconische Tour & Taxis site in Brussel zet zich de komende jaren definitief op de wereldkaart op vlak van stadsvernieuwing. Met de transformatie van het voormalige rangeerterrein naar circa 800 nieuwe woningen, kantoren, winkels, horeca, publieke voorzieningen én een bijkomende uitbreiding van het park komt één van de meest verloren plekken van Brussel ooit tot volle bloei. Vastgoedontwikkelaar en -investeerder Nextensa rekent daarvoor op een team van Belgische én internationale toparchitecten. Met het aanvragen van de vergunning voor het deelproject Lake Side gaat zo één van de grootste stadsontwikkelingen van de afgelopen 20 jaar in ons land zijn laatste fase in. 

Maar de laatste jaren transformeerde de site van een plek waar ooit goederen van over de hele wereld binnenkwamen naar een plek waar vandaag tal van activiteiten en evenementen plaatsvinden en mensen van alle nationaliteiten elkaar ontmoeten. Met o.a. de bekende Gare Maritime, het Koninklijk en Openbaar Pakhuis, de nieuwe vijvers, woningen, horeca, kantoren, winkels én het grootste recent aangelegde park in Brussel is de site uitgegroeid tot één van de absolute hotspots in ons land. 

Nu gaat Tour & Taxis met ‘Lake Side’ de laatste ontwikkelingsfase in. Concreet gaat het om de ontwikkeling van zo’n 140.000 vierkante meter, met een grotendeels residentieel programma, goed voor circa 800 nieuwe woningen. Die plannen passen in het Bijzondere Bestemmingsplan Tour & Taxis (BBP) dat in 2017 werd goedgekeurd. Het Rotterdamse architectenbureau MVRDV vertaalde dit BBP in een stedenbouwkundig masterplan dat zich naadloos inschrijft in de programmatie van de site. Ook de omgevingsaanleg wordt in de nieuwe zone door de internationaal geroemde landschapsarchitect Bas Smets doorgetrokken. 

Duurzaamheid 

Wat meteen opvalt bij de nieuwe plannen is het vele groen. In het masterplan ontstaat immers nieuwe open ruimte tussen de gebouwen. Die zal zoveel mogelijk diverse soorten grassen, kruiden, bloemen, struiken en bomen bevatten. Ook het huidige park van Tour & Taxis krijgt  een verdere uitbreiding. Eén van de belangrijkste kenmerken waar Lake Side op focust, is dan ook duurzaamheid.  

Lake Side wordt zo één van de meest duurzame wijken van Brussel, althans op zo’n grote schaal. Zo mikken alle kantoorgebouwen op een BREEAM Outstanding certificaat, de hoogste graad van een internationaal erkend kwaliteitslabel dat duurzaam bouwen promoot. 

Mixiteit 

De belangrijkste invulling van de nieuwe wijk is residentieel maar op deze plek komen ook kantoren, horeca, buurtwinkels en publieke voorzieningen die in samenspraak met de betrokken overheden verder geconcretiseerd worden. Het residentieel programma wordt deels hoogbouw. 

Tegelijk wordt een gezonde sociale mix gecreëerd waarin kwaliteitsvolle én betaalbare woningen deel uitmaken van een groter geheel. 

Autoluw 

Er werd recent een grote centrale fietsenstalling gerealiseerd en de hoofdingang aan de Havenlaan is voortaan exclusief voor fietsers en voetgangers, alle voertuigen worden omgeleid naar ondergrondse parkeerplaatsen. Daarmee trekt Tour & Taxis vol de kaart van de zachte mobiliteit. De site is zo al grotendeels autoluw en de bedoeling is zelfs om alles nog autoluwer te maken in de toekomst. 

Als alles volgens plan verloopt, zouden de werken kunnen starten begin 2025 en aldus de continuïteit van de ontwikkeling van Tour & Taxis verzekeren. Actueel voltooit Nextensa er immers tot eind 2024 de residentiële wijk Park Lane die tevens een 800-tal wooneenheden omvat. Om alle belanghebbenden, in het bijzonder de directe omwonenden van de Tour & Taxis wijk te informeren over de nieuwe plannen, zal Nextensa regelmatig buurtinformatiemomenten organiseren.

FACT SHEET LAKE SIDE 

 • 140.000 vierkante meter nieuwe gebouwen – op een totale site van 33 ha 
 • Circa 800 woningen  
 • 37.000 vierkante meter kantoren 
 • 2.800 vierkante meter winkels/horeca 
 • 3.800 vierkante meter publieke voorzieningen 
 • Circa 630 parkeerplaatsen voor auto’s, 66 motorplaatsen en 1950 fietsenstallingen 
 • Architecten: Binst Architects, POLO, HUB, Bureau Bouwtechniek, 3XN, Cobe, Effekt, MVRDV 
 • Landschapsarchitect: Bureau Bas Smets 
 • Studies stabiliteit: Ney & Partners 
 • Studies technieken: CES 
 • Veiligheidscoördinatie: Bopro 
— 26 april 2023 —

Adressen

België
MediaXel
Maria van Hongarijelaan 64
BE - 1083 Brussel
+32 (0)2 772 40 47
+32 (0)2 771 98 01 (fax)

Vertegenwoordiging Italië
Casiraghi Global Media srl
Via Cardano 81
IT - 22100 Como - Italia
+39 031261407

Contact

Secretariaat : Pascale Cloots

Advertenties :

Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

Verantwoordelijke uitgever :
Philippe Maters

Social

MediaXel bvba - © 2023 - 
Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel