Skip to main content

De grens tussen patiënt en passant vervagen

Robbrecht en Daem en VK architects+engineers ontwierpen een ziekenhuis op de kop van Park Spoor Noord in Antwerpen.

Een nieuw centrumziekenhuis moet het zorgaanbod van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) optimaliseren. Een architectuurwedstrijd voor bouwteams moest niet alleen een ontwerp opleveren, maar ook een locatie. Het winnende bouwteam Kairos – VK – Robbrecht & Daem – Omgeving stelde een centrale locatie in een groene omgeving voor, tussen Park Spoor Noord, de dokken en de stadskern.

Er is dan ook veel aandacht besteed aan verweving met de omgeving. Gemotoriseerd verkeer wordt geweerd op de site en ondergronds gestuurd, inclusief ambulances en logistiek transport. Een publieke zorgboulevard met pleinfunctie voor voetgangers en fietsers verankert het ziekenhuis in het stedelijk weefsel, met een aantal commerciële invullingen en het ziekenhuisonthaal op het gelijkvloers.

Het eigenlijke ziekenhuis begint op niveau +1, met uitzondering van spoed en logistiek op -1 en het onthaal op het gelijkvloers. Het wordt verdeeld in kritische (medische beeldvorming, operatiekwartier, intensieve zorgen en brandwondencentrum) en niet-kritische diensten (dagziekenhuis, psychiatrische afdeling, geriatrisch dagziekenhuis). De publieke zorgboulevard krijgt een verlengstuk op niveau +3 via een restaurant en terras - de publieke, beschutte buitenruimte biedt een mooi panorama op de stad en de haven.

Van niveau +8 tot +11 volgen de klassieke verpleegeenheden. Verheven boven het stadsgewoel, maar met brede uitkijk op de stad, het park of de dokken - een belangrijke bijdrage tot de healing environment. Bovenop het ziekenhuis zijn de administratieve functies voorzien.

Het compacte gebouw heeft een kleine voetafdruk en beperkt de loopafstanden binnen de afdelingen. Tegelijk is de verticale circulatie doordacht ontwikkeld, met aparte liften voor de prioritaire medische diensten, voor beddentransport en voor logistiek. Via relatiematrixen zijn belangrijke diensten bovendien aanpalend gemaakt, waardoor liftgebruik tussen deze diensten geminimaliseerd wordt.

— 16 mei 2023 —