Zonder ramen

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f
 • architecture-04-f
 • architecture-05-f

  Architect Taira Nishizawa uit Tokio ontwierp voor een stadje in de Japanse prefectuur Shizuoka een nieuw gebouw voor een lokale kerk. Opvallend aan het gebouw is het gebrek aan ramen.

  Als je de kerk van buitenaf bekijkt, zie je een grote houten kubus met als enige opening de ingang. Aan de binnenkant komt pas de echte schoonheid van het ontwerp naar voren. Dan zie je dat de muren daar uit latjes bestaan die naar boven toe steeds verder uit elkaar staan.

  Treinspoor

  Ook het plafond bestaat uit houten latten die op prachtige wijze het zonlicht doorlaten. Het is precies het soort licht dat bij een kerk hoort. Wie naar boven kijkt, zal daar ook de lucht en de wolken zien. In de constructie zorgde Taira Nishizawa ook dat de kerk geluiddicht was. Het gebouw staat namelijk vlak naast een druk treinspoor.

  In een interview met tijdschrift Arch Eyes legt Taira Nishizawa uit hoe hij te werk is gegaan bij de Sun-Pu Church: “Qua vorm hoeft een kerk op zich niet heel anders te zijn dan een schoollokaal, maar het gevoel als je naar binnen komt moet wel anders zijn. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een manier waarop ik de omgeving kon manipuleren. Op deze manier is het gebouw toch totaal anders dan een lokaal of vergaderruimte”.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2021 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel