UNStudio’s ‘Green Spine’ project in Melbourne krijgt groen licht

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f
 • architecture-04-f

  Na unanieme steun van de stad Melbourne is groen licht gegeven aan het Southbank by Beulah-project, The Green Spine, door UNStudio in samenwerking met Cox Architecture.

  De ‘Green Spine’ belooft met 356 meter de hoogste toren van Australië te worden. Omdat het ontwerp hoger was dan de toegestane gebouwhoogte, heeft het team de afgelopen periode gewerkt aan optimalisatie van het programma op de locatie, om hiermee goedkeuring te krijgen voor de extra hoogte van de torens.

  In augustus 2018 koos Beulah International ‘Green Spine’, tot het winnende ontwerp voor hun nieuwste project, Southbank by Beulah, een ontwikkeling van meer dan AU$ 2 miljard, in het hart van Melbourne. Het winnende voorstel werd in 2018 verkozen boven voorstellen van twee Nederlandse bureaus MVRDV en OMA, en de internationale bureaus BIG (DK), Coop Himmelb(l)au (AT) en MAD (CN).

  ‘Green Spine’ is een stad in een stad

  Green Spine is erop gericht Southbank en Melbourne een nieuwe bestemming te geven. Het ontwerp kenmerkt zich door een groene ruggengraat (‘Green Spine’) van platforms, terrassen en veranda’s, die verticaal met elkaar verbonden zijn. De Spine heeft vele gezichten. Het wordt getypeerd door een ononderbroken volume dat als het ware gesplitst is in de kern. Hierdoor zijn er twee aparte torens die een wijds uitzicht bieden over de stad, maar ook sterk verbonden zijn met de directe omgeving. De woningen, kantoren en het hotel krijgen meer daglicht en toegang tot buitenruimten.

  Vanuit de publieke ruimte op het podium loopt het groen door in de torens. De hoogste toren heeft een volledige woonbestemming. Deze toren heeft een publiek toegankelijke tuin op het dak. In de lagere toren komt het hotel en worden de andere commerciële bestemmingen gehuisvest. Deze toren is 252,2 meter hoog. Een scala aan programma’s, waaronder recreatie, retail, kantoren, wonen, een hotel en expositieruimten zijn geïntegreerd tot een getrapte publieke omgeving – een ruimte die gevormd wordt door een netwerk waarin natuur, publieke ruimte en cultuur zijn opgenomen.

  De bouw van het project zal naar verwachting volgend jaar starten en zal ongeveer 5 jaar in beslag nemen.

  green spine isometrie

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel