Mediterrane accenten

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f
 • architecture-04-f
 • architecture-05-f

  MVRDV’s mediterrane patiowoning ‘Villa Stardust’ is opgeleverd

  Het bestaande pand was een 1.000m2 tellend kantoorgebouw zoals er vele zijn: rechttoe rechtaan, een hokkering labyrint met ruimtes zonder daglicht. De opdrachtgever, een gezin met vier tienerkinderen, wilde voor ieder gezinslid een eigen ruimte maar tegelijk open ruimtes waar de gezinsleden samen kunnen zijn. Daarnaast moest een plek worden gecreëerd voor de artsenpraktijk aan huis.

  Ontwerp van MVRDV

  Het ontwerp van MVRDV is geïnspireerd op de Marokkaanse riad – een traditionele woonvorm georiënteerd rond een centrale binnenplaats die alle kamers met elkaar verbindt. De patio van Villa Stardust is het middelpunt en tegelijk kleurrijkste deel van de villa, met zijn oranjekleurige kozijnen van Oregon Pine, en terracottategels en blauw geglazuurde stenen voor de vijver.

  Natuurlijk licht

  Om van het kantoorpand een villa te maken, is de gelijkvloerse ruimte allereerst teruggebracht naar 770m2 door de twee kleine patio’s te verbinden tot één ter grootte van ruim 150 m2. Door deze ingreep kon een tuin ter grootte van 230m2 worden gerealiseerd. Het doorbreken van wanden maakt de leefruimte aantrekkelijk, met overal natuurlijk licht en ventilatie. Hierbij is zo duurzaam mogelijk te werk gegaan; alle terracottategels van de patio en vijver zijn tweedehands, en er is een warmtepomp toegevoegd.

  Transformatie

  De bewoners betrokken ons bij het project nadat ze het pand al hadden aangekocht. Ik vind het knap dat ze als niet-architecten direct de potentie van het gebouw inzagen,’ zegt Nathalie de Vries, mede-oprichter van MVRDV. ‘Om privacy te garanderen hebben we de buitenwanden intact gelaten. Daarnaast is flink gesnoeid in het aantal vierkante meters om het pand leefbaar te maken. Met 770 m2 is deze villa zeer ruim, maar door hantering van symmetrie en een warm kleurenpalet met een paar Mediterrane accenten ontstaat een intieme en zonnige sfeer,’ vult MVRDV-partner Fokke Moerel aan, met haar team verantwoordelijk voor de transformatie.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel