Los Vilos House van Cristián Boza

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f
 • architecture-04-f
 • architecture-05-f

  In 1997 ontwierp architect Cristián Boza een weekendhuis voor zijn familie in de Chileense kustplaats Los Vilos. Onlangs bracht fotograaf Cristobal Palma een bezoek aan het Los Vilos House om het prachtige huis te fotograferen.

  Het eerste dat opvalt is de gele muur op het dak en het ronde zwembad ernaast. Ze vormen een bijzonder contrast met het huis dat verder niet opvalt in de rotsachtige omgeving. Wie verder afdaalt ziet dat de verschillende delen van het huis worden verbonden door gangen in de buitenlucht en dat het uitzicht vanuit het huis fenomenaal is.

  Cristobal Palma heeft als missie om de mooiste Chileense architectuur uit de jaren 90 vast te leggen. Dit huis kende hij slechts van foto’s die net na de bouw zijn gemaakt. Hij legde contact met Boza’s zoon Cristián Boza Wilson en mocht in september 2019 op bezoek komen. De oude Cristián Boza was toen nog in leven, maar verkeerde in een broze gezondheid. Voor Palma was het bijzonder om de architect in zijn eigen huis te ontmoeten. In januari van dit jaar is hij overleden.

  Uitzicht

  Tijdens het bezoek aan het Los Vilos House ontdekte Palma hoe inventief het huis in elkaar steekt. Zo blijkt de gele constructie op het dak te beschermen tegen de wind waardoor ook op koude dagen men van de zonsondergang en het uitzicht kan genieten. Vanaf het terras loopt een trap naar beneden waarmee je naar de zee kan, maar die ook het huis verdeelt in delen voor de familie en hun gasten.

  Het idee van de trap naar beneden en de deuren en ramen die daarop uitkijken leende Cristián Boza van dorpjes rondom de Middellandse Zee. De muren langs de trap bevatten ingelegde lokale stenen en zijn ook aan de binnenkant van het huis te zien. Het mooist echter aan de binnenkant zijn niet de elementen die de architect heeft aangebracht, maar de grote ramen die een uitzicht bieden dat nooit gaat vervelen.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel