Gekantelde berghutten van Snøhetta in Noorwegen

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f
 • architecture-04-f
 • architecture-05-f

  In de ruige natuur van Noorwegen zijn op heel veel plekken berghutten te vinden waar je als wandelaar of klimmer kunt uitrusten, eten en overnachten. De architecten van Snøhetta ontwierpen er een paar voor Den Norske Turistforening (DNT, de Noorse wandelvereniging) aan de voet van een gletsjer.

  Wie wel eens een hike heeft gemaakt in Noorwegen zal direct de rode T’s herkennen die de wandelroutes markeren. Wie een lang tocht maakt, kan daarbij overnachten in één van de hutten die eigendom zijn van de DNT.

  Gletsjer

  Eén van de mooiste locaties waar je een hut kunt vinden is Tungestølen, in een nationaal park ten noordoosten van de stad Bergen. Hier vind je de Austerdalsbreen, een zijtak van de imposante Jostedalsbreen-gletsjer. Rondom en op dit deel van de gletsjer zijn fantastische wandelroutes aangelegd. De berghutten die als uitvalsbasis dienen, zijn daarom zeer populair. Helaas sloeg in december 2011 de cycloon Dagmar toe in Noorwegen en vernielde de hutten.

  Mede dankzij de hulp van Snøhetta zijn er nu nieuwe hutten verschenen. Wie het werk van dit architectenbureau een beetje kent, weet dat hun ontwerpen altijd net even anders zijn. Dat is hier ook het geval. De hutten zijn gebaseerd op klassieke Noorse architectuur, maar dan in een paar gevallen vervolgens een kwartslag gedraaid. De hutten zijn gemaakt van duurzame materialen en zijn bestand tegen heftige weersomstandigheden.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel