Zwemstadion voor Parijs 2024

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f

  architect:  VenhoevenCS

  Nederlands architectenbureau VenhoevenCS won samen met het Franse Ateliers 2/3/4/ de prestigieuze competitie voor het ontwerp van het grootste zwemstadion van Parijs. Duurzaamheid en biodiversiteit staan ​​centraal in aspecten van het ontwerp dat speciaal wordt gebouwd voor de Olympische Spelen van 2024. Na afloop resteert een innovatief sport- en evenementencentrum voor de inwoners van Saint-Denis en Parijs.

  Verbeteren kwaliteit stadsleven

  Het Aquatics Centre Paris 2024 illustreert hoe een duurzaam ontwerpconcept leidt tot een nieuwe architectuur. Samen met de groene inrichting van de publieke ruimte en de nieuwe verbindingsbrug met het grootste stadion van Frankrijk, het ‘Stade de France’, is het nieuwe zwemstadion een belangrijke investering in de toekomst van Saint-Denis, één van de meest problematische wijken van Frankrijk met veel armoede en criminaliteit. De kosten voor het totale project komen uit op 187 miljoen euro, inclusief financiering. Het zwemstadion draagt bij aan de verbetering van het stedelijke leefklimaat.

  Multifunctioneel

  Het zwemstadion is voor multifunctioneel gebruik. Tijdens de Olympische spelen vinden hier straks de wedstrijden waterpolo, schoonspringen en synchroonzwemmen plaats. Daaropvolgend wordt het gebouw omgetoverd tot boccia-stadion tijdens de Paralympics. En na de spelen blijft het gebouw staan als zwemstadion met een grote verzameling ruimtes voor diverse (sportieve) evenementen voor de wijk. De afmetingen van het zwembassin zijn aanpasbaar. En daarmee is het gebouw extra flexibel en duurzaam.

  Bouwen met hout

  Het nieuwe zwemstadion wordt gebouwd in hout, met een indrukwekkend houten dak dat als een zwevende vorm zicht geeft op de wedstrijdbaden. Door deze dakvorm blijft het energiegebruik beperkt. Ook op andere vlakken overstijgt het plan de duurzaamheidsrichtlijnen. Zo is het dak volledig voorzien van zonnecellen en daarmee één van de grootste ‘solar farms’ in Frankrijk. Rondom het compacte gebouw is ruimte om honderd nieuwe bomen te planten.

  Samenwerking

  Het plan kwam tot stand in een inspirerende samenwerking met opdrachtgever La Métropole du Grand Paris en dankzij een team van experts, met o.a. Bouygues Batiment Ile de France, Récréa en Dalkia.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2019 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel