Onderwatermuseum

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f
 • architecture-04-f

  Architectenbureau ZJA heeft een nieuw onderkomen gevonden voor het schip Amsterdam dat al een paar eeuwen in een zandbank bij het Engelse Hastings ligt. Met de komst van het museum Docking the Amsterdam moet het schip eindelijk weer terugkeren naar Amsterdam.

  De Amsterdam is gebouwd in 1748 en vertrok in januari 1749 vanaf Texel richting de Oost met aan boord een aanzienlijke hoeveelheid zilver. Vanwege slecht weer strandde het schip in het zuid-Engelse Hastings. En daar ligt het nog steeds in de klei en het zand. Er zijn in de loop der jaren meerdere pogingen geweest om het schip te bergen, maar tot op heden is dat nog niet gelukt. Wel is duidelijk dat de Amsterdam ondanks de omstandigheden in een bijzonder goede staat verkeerd.

  Met de plannen van ZJA zou het zomaar kunnen zijn dat de Amsterdam eindelijk weer naar Nederland terugkeert. Daar zal het dan worden getoond in een unieke onderwatermuseum: Docking the Amsterdam. Hierin zullen de restanten van het schip in een grote glazen bak te bewonderen zijn. Het mooie hierbij is dat bezoekers niet alleen de Amsterdam kunnen bekijken, maar ook kunnen zien hoe onderzoekers het schip bestuderen en deels restaureren.

  Of het museum er ooit zal komen, lijkt nu vooral een kwestie van geld. Er zal geld nodig zijn voor het gebouw en voor de berging en het transport van de Amsterdam. In de tussentijd kun je natuurlijk altijd de replica van de Amsterdam bewonderen bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2021 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel