Houten paviljoen voor sculptuur van Richard Serra

 • architecture-01-f
 • architecture-02-f
 • architecture-03-f
 • architecture-04-f

  Architect: OLI Architecture

  Een particuliere kunstliefhebber heeft in zijn tuin een paviljoen laten bouwen waar een enorme sculptuur van Richard Serra in is te vinden. Architect Hiroshi Okamoto van OLI Architecture zorgde voor het perfecte ontwerp.

  Een voorwaarde was dat het werk London Cross op precies dezelfde manier aan bezoekers getoond zou worden als bij de eerste keer dat de sculptuur voor het publiek te zien was in de Gagosian Gallery in London in 2014. De binnenkant van de nieuwe huisvesting moest dus een exacte kopie zijn van de ‘white cube’ in Londen.

  Wandeling

  Ook de plek in de gigantische tuin van de eigenaar is zeer zorgvuldig gekozen. Na een wandeling door deze tuin door Richard Serra zelf en zijn vrouw Clara Weyergraf. aan de voet van een heuvel, in het gras en omringd door bomen plaatste de kunstenaar een markering op de (in zijn ogen) ideale plek.

  Deze locatie was ook de inspiratie voor de buitenkant van het paviljoen. Al snel was duidelijk dat deze van hout moest zijn, als eerbetoon aan de bosrijke omgeving. Ook hierbij was Serra weer actief betrokken. Hij stuurde Okamoto een boek over Japanse houtconstructies. Dit inspireerde de architect tot het gebruiken van de techniek Shou Sugi Ban om het hout te branden.

  Patina

  Met deze techniek, die ook bekend staat als yakisugi is het hout beschermd tegen invloeden van buitenaf. Door zonlicht ontstaat er in de loop van tijd een prachtig zilverkleurige patina op het gebouw. Dat past natuurlijk heel mooi bij het kenmerkende verweerde metaal van de sculptuur van Richard Serra.

  Ook de naam van het ontwerp van Hiroshi Okamoto verwijst naar het werk van Serra. Het gebouwtje heeft de naam LX Pavilion gekregen, waarbij de letters in de naam staan voor London Cross, de titel van de sculptuur. Het paviljoen en de sculptuur staan op privé-terrein in een tuin in Westchester in de Amerikaanse staat New York en zijn niet toegankelijk voor publiek.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Frankrijk
  MMG SAS
  55 avenue Marceau
  FR - 75116 Paris

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Social : Vincent de Puydt

  MediaXel bvba - © 2021 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel