MVRDV ontwerpt paviljoen voor de Fuggerei in Augsburg

 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-

  MVRDV gaat in Augsburg een tentoonstellingspaviljoen ontwerpen voor de Fuggerei, het oudste sociale woningbouwcomplex ter wereld.

  De Fuggerei in Augsburg bestaat 500 jaar. Voor het oudste sociale woningbouwcomplex ter wereld ontwierp MVRDV het tentoonstellingspaviljoen dat in mei in 2022 in Augsburg wordt geopend. De vorm van dit paviljoen is geïnspireerd op de lange rijtjeshuizen van de Fuggerei: een lang, smal gebouw met puntgevels, en een gebogen uiteinde dat naar de Fuggerei wijst vanaf zijn locatie op het stadsplein.

  Jubileumjaar

  De Fuggerei, opgericht door de Duitse koopman Jakob Fugger, biedt al sinds 1521 mensen een plek om waardig te leven. Het jubileumjaar is gestart op 23 augustus 2021 in Augsburg en loopt door tot en met het voorjaar van 2022. Ter gelegenheid van het 500-jarig bestaan van de Fuggerei nodigen de Fugger-stichtingen diverse partijen uit om gedurende enkele maanden een interdisciplinair debat te voeren waarin de leidende principes van de Fuggerei centraal staan.

  MVRDV-studies

  Het hoogtepunt van de debatten met denkers uit de architectuur, wetenschap, politiek, cultuur en religie wordt gevormd door een reeks MVRDV-studies naar toekomstige Fuggereien over de hele wereld, evenals een ‘Fuggerei Code’ voor de toekomst van sociale huisvesting. Deze worden vanaf 6 mei gepresenteerd in het door MVRDV ontworpen paviljoen buiten het stadhuis van Augsburg.

  Vorm van paviljoen

  De vorm van dit paviljoen is geïnspireerd op de lange rijtjeshuizen van de Fuggerei: een lang, smal gebouw met puntgevels, en een gebogen uiteinde dat naar de Fuggerei wijst vanaf zijn locatie op het stadsplein. Dat uiteinde is verhoogd zodat het een 8,5 meter lange uitkraging vormt die uitkijkt op het stadhuis. Dit verhoogde uiteinde bevat een hellende tribune die maakt dat het paviljoen geschikt is voor lezingen, presentaties en andere evenementen die zullen plaatsvinden tijdens het jubileumjaar. Het paviljoen zal worden gebouwd met gelamineerd hout.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2021 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel