MVRDV breekt terrein op Riverfront Housing Complex in Bordeaux

 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-

  De vorm van het complex werd bepaald door het volgen van vier kernprincipes: overvloedig daglicht, natuurlijke ventilatie, toegang tot winterlicht en respect voor buren.

  Gelegen aan de oostelijke oever van de rivier de Garonne, zal de site onderdak bieden aan meer dan 300 appartementen, winkelruimtes, een restaurant op het dak en een gemeenschappelijk park in een dicht gemengde omgeving. Het complex zal door MVRDV worden geïntegreerd in het naburige masterplan ZAC Bastide-Niel om een levendige stadswijk te creëren die is gericht op 'het combineren van de deugden van de historische stad - intimiteit, verrassing en levendigheid - met de dichtheid, ecologie, licht en comfort van de moderne stad .”

  De vorm van het complex werd bepaald door het volgen van vier kernprincipes: overvloedig daglicht, natuurlijke ventilatie, toegang tot winterlicht en respect voor buren. Het resulterende complex heeft schuine inkepingen die uitzicht bieden op de rivier en het door de World Heritage Site aangewezen stadscentrum. In overeenstemming met de taal van het masterplan, zijn de gevels uitgehouwen in hoeken van 45 graden om het gebouw te openen in reactie op het klimaat en om innovatieve woonarrangementen te creëren.

  Langs de rivier wordt het grootste gebouw van het complex versierd met een opvallende goudkleurige gevel op meerdere gezichten, evenals keramische tegels voor een getextureerd effect. Op de top van het voorste gebouw biedt het met glas gesloten restaurant op het dak een panoramisch uitzicht op de stad. Verderop op de site biedt de grote openbare binnenplaats een tuin met elzen en berken, vermengd met hoge grassen.

  "Voor het masterplan Bastide Niel maken we een update van de Europese stad: gebaseerd op de waarden van de historische stad die intiem, compact en gemengd zijn, terwijl ze tegelijkertijd nieuwe doelstellingen zoals zonlicht voor iedereen, zelfs op de begane grond, voorstelt, nieuwe energievoorzieningen met zonnepanelen, geïntegreerd watersysteem en meer groene ruimten ", legt MVWDV-medeoprichter Winy Maas uit.

  "Het concept van de bezuinigingen wordt hier geïntroduceerd in Ilot Queyries, wat kan worden geïnterpreteerd als een proefproject van het masterplan Bastide Niel. Bezuinigingen in het volume laten de nieuwe kwaliteiten toe en laten zich aanpassen aan de buren en bootsen de hoogte na van nabijgelegen gebouwen. Het resultaat is 'een echte Grande Dame' die zich uitstrekt van zeer lage paviljoenachtige woningen naar de achterliggende buurten en ambitieuzer en monumentaler waar de schaal dat toelaat, bijvoorbeeld aan de oever van de rivier de Garonne tegenover de historische linkeroever. '

  Het Ilot Queyries- project werd geselecteerd als de winnaar van een competitie in 2011, waarin MVRDV samen met Marc Joubert (JA) aan een algemeen plan voor de site werkte. Plot divisies werden later gemaakt, met MVRDV leidende het ontwerp van het hoofdgebouw en andere percelen worden ontworpen en ontwikkeld door zowel Flint en JA. Het landschapsontwerp is een samenwerking met onder meer Sabine Haristoy en Flint.

  De ontwikkeling sluit aan bij een aantal lopende projecten, ondersteund door MVRDV in Frankrijk, waaronder een collectieve woningbouwontwikkeling in Rennes, een brownfield-site regeneratieplan in Caen, een herstructurering van het Montparnasse Superblock in Parijs en het Part-Dieu winkelcentrum in Lyon.

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2021 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel