Een eerste openbare gebouw gebouwd van hennepbeton

 • architecture-
 • architecture-
 • architecture-

  Hennepbeton is een biocomposietmateriaal dat voor het eerst in Frankrijk werd gebruikt in de jaren negentig, maar tot voor kort maakten bouwvoorschriften en gebrek aan certificering het gebruik ervan grotendeels onmogelijk in openbare gebouwen.

  De Pierre Chevet-gym in Croissy-Beaubourg (ten oosten van Parijs) van Lemoal -Lemoal studio is dan ook het eerste openbare gebouw in Frankrijk dat deze biosourceoplossing gebruikt. Dankzij dit materiaal heeft het gebouw een uitzonderlijke thermische efficiëntie (koelte in de zomer, hitte in de winter) en akoestiek. 

  De wapening van de muren van het gebouw is gevuld met hennepbetonblokken die zijn gemaakt van hennep die werd gekweekt en verwerkt binnen een straal van 400 km rond de bouwsite. Het is dus een lokale, duurzame en gezonde oplossing. 

  Maar wat is het precies?

  Hennepbeton (ook wel “kalkhennep” genoemd) is een combinatie van twee natuurlijke producten: kalk (van het calcineren van kalksteen) en hennepkernvezels, het deel van de hennepstam dat overblijft nadat de vezel is verwijderd.

  Het materiaal wordt meestal gemaakt in de vorm van vuurvaste en duurzame panelen of bakstenen die goede akoestische prestaties bieden. Wat nog belangrijker is: omdat hennepplanten koolstofdioxide uit de atmosfeer absorberen terwijl ze groeien – en ze groeien snel –, is hennepbeton eigenlijk een koolstofnegatief materiaal.

  https://lemoal-lemoal.com

  • Aangemaakt op .

  Adressen

  België
  MediaXel
  Maria van Hongarijelaan 64
  BE - 1083 Brussel
  +32 (0)2 772 40 47
  +32 (0)2 771 98 01 (fax)

  Vertegenwoordiging Italië
  Casiraghi Global Media srl
  Via Cardano 81
  IT - 22100 Como - Italia
  +39 031261407

  Contact

  Secretariaat : Pascale Cloots

  Advertenties :

  Hoofdredacteur : Nicolas Houyoux

  Podcast en webinars : Lylian Kubiak

  Social Media : Vincent de Puydt

  Verantwoordelijke uitgever :
  Philippe Maters

  Social

  MediaXel bvba - © 2022 - 
  Verantwoordelijke uitgever : Philippe Maters, Maria van Hongarijelaan 64, BE - 1083 Brussel